Objavljena konačna rang lista za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja

Vlada TK objavila je konačnu rang listu kandidata za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja za školsku 2020/2021. godinu. Obuhvaćeno je 123 učenika, a za njihove stipendije biće potrošeno 110 hiljada KM. Najveći interes pokazan je za zanimanje zavarivač. Iscrpnom analizom dokazano je da su interesi za deficitarna zanimanja veći  u odnosu na prethodnu godinu.

Autor:Dino Dropić

Interes za deficitarna zanimanja u Tuzlanskom kantonu svake godine raste. Za narednu školsku godinu 123 učenika  za ukupno 9 deficitarnih zanimanja dobiće stipendiju od Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od 900 KM.  Završena je cjelokupna procedura, a ugovori će biti potpisani u naredna dva dana.

“ U četvrtak i petak učenici odnosno staratelji, roditelji će potpisivati ugovore. Radi se o mjesečnoj stipendiji u iznosu od 100 KM, odnosno o ukupno 900 KM po jednom učeniku. Kada su u pitanju deficitarna zanimanja mi smo imali listu i vodili se njom. Sama lista je došla iz saradnje sa privrednom komorom, gdje smo došli do zaključka koja su to deficitarna zanimanja i možemo reći nakon nekih analiza da su ipak pokazani veći interesi za deficitarna zanimanja u odnosu na prethodnu godinu. Tako da evo mi imamo listu nekih 123 učenika, kandidata koji  su ispunili uslove”, rekla je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Najveći interes školaraca pokazan je za zanimanje zavarivač. Resorna ministrica pojasnila je koja su još deficitarna zanimanja zastupljena.

“Kada je u pitanju zanimanje zavarivač čak 62 učenika su aplicirala i  dobila stipendiju. Zatim autoelektričar 20, krojač 6, zidar 1, kuha r4, plinski vodoinstalater 4, stolar 9, rukovodilac rudarske mehanizacije površinskog kopa 8 te tapetar . Mi smo imali komisiju dakle koja je radila u prethodnom periodu, malo je duže trajao ovaj proces tako da možemo reći da će prve stipendije biti isplaćene nakon što su prošli mjeseci, pa će prvi iznos da bude nešto veći u odnosu na naredne mjesece, zato što već trebamo da isplatimo septembar, oktobar, novembar. Komisija je donijela kriterije koji se nisu  razlikovali u odnosu na prethodnu godinu”, istakla je Brašnjić.

Stipendije će, navode iz ministarstva, učenicima biti velika motivacija za učenje i ostvarivanje odličnog uspjeha.

Preuzeto sa RTV TK