Novalić s predstavnicima penzionera: Povećanje penzija za 2,8 posto

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je, na inicijativu premijera Fadila Novalića, održan sastanak s direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadom Krnjićem i predstavnicima dva federalna udruženja penzionera/umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom.

Federalni premijer obavijestio je predstavnike penzionera da će biti usklađene sve penzije, izuzev onih najviših, za ovu godinu, i to za 2,8 posto. To uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a bit će isplaćeno s augustovskim penzijama, 5. septembra ove godine. Tada će penzioneri u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara 2020. godine.

Dogovoreno je i da do kraja septembra ove godine budu usaglašene izmjene i dopune Zakona o PIO, kojim će, između ostalog, biti riješeno i pitanje vanrednog usklađivanja penzija.

  • Penzioneri su se pokazali kao faktor stabilnosti tokom situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Mi smo davno kazali da ćemo na svaki način štititi ovu populaciju. Takozvani korona zakon prestaje s važenjem 31. jula i zato smo u mogućnosti da s augustovskom penzijom počnemo isplatu uvećanih penzija za 2,8 posto u skladu sa Zakonom o PIO. Mi smo i dosad sarađivali veoma korektno i moj i stav ove vlade je uvijek bio da provedemo dogovoreno s vama, ali da to bude na realnim osnovama kako bi bilo i ispoštovano. Novi zakon o PIO je definitivno velika prednost i koja god Vlada da dođe i ko god bude na čelu Zavoda PIO/MIO, vi penzioneri ste osigurani zakonom – kazao je federalni premijer Novalić.

Predstavnici penzionera su ukazali na status penzionera od kojih većina, kako su istakli, žive od minimalne penzije, ali ipak uredno plaćaju sve svoje obaveze. Naglasili su da njihovoj populaciji Zakon o PIO daje veliku sigurnost u redovnoj isplati penzija, ali i da su neophodne određene izmjene i dopune, posebno one vezane za članove koji regulištu vanredno usklađivanje.

Od stupanja na snagu novog Zakona o PIO/MIO 1. marta 2018. godine, vanredno su usklađene stare penzije za deset i pet posto, sve minimalne penzije, a zatim je uslijedilo i njihovo redovno usklađivanje.

(Preuzeto: Fena)