Novalić: Potrebno sistemsko rješenje pomoći nedovoljno razvijenim općinama

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom Fadilom Novalićem danas je posjetila Tuzlanski kanton. U okviru posjete premijer Novalić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice, Edin Ramić boravili su u Sapni i Teočaku. Glavna tema razgovora sa načelnicima ovih općina bio je ekonomski razvoj.

Premijer FBiH najavio je sistemsko rješavanje problema nerazvijenih općina u FBiH, kroz donošenje Zakona koji bi bio sličan Zakonu o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu.

– Tako smo mi danas govorili o dvije stvari – kako novom raspodjelom javnih prihoda ili formiranjem nekog posebnog fonda, zakonski riješiti pomoć nedovoljno razvijenim općinama – istakao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Ovakvo rješenje podržao je i načelnik Sapne Zudin Mahmutović, koji je naglasio da bi to moglo zaustaviti odlazak mladih ljudi iz manjih sredina.

– Jedina šansa je da se kroz izmjene određenih zakona riješi problem tzv. nerazvijenih općina u koje spada i Sapna – dodaje Mahmutović.

Načelnik Teočaka, Taib Muminović je tokom sastanka je naglasio da su u Teočaku uglavnom rješeni infrastrukturni projekti, ali da je pitanje razvoja ekonomije od ključnog značaja.

– Mi smo kao općina Teočak već realizirali mnoge projekte koji se odnose na zapošljavanje, ali dobro će nam doći pomoć Vlade FBiH – dodao je Muminović.

Istaknuto je da, konkretno Sapna i Teočak, imaju probleme sa katastrom. Naime, ove općine graniče sa entitetom RS te neke granice još uvijek nisu dovoljno jasne. Problem je i što se Zemljišno-knjižni podaci ovih općina još uvijek se vode na području RS-a. Vlada FBiH mogla bi posredovati pri rješavanju ovih problema.

– Ove rubne općine imaju probleme katastarskih knjiga i mi smo to pitanje već pokrenuli u okviru Ministarstva pravde i Vlade RS-a – napominje Fadil Novalić, premijer FBiH.

Cilj Vlade FBiH, naglašeno je danas, jeste da podrže konkretne projekte lokalnih zajednica kroz razvoj industrijskih zona te pružanje potpore razvoju privrede. Cilj je zaustaviti vanjske, ali i unutrašnje migracije stanovništva koji iz manjih sredina upravo odlaza zbog nedostatka posla.

Preuzeto sa RTVTK