Na platou Nišićke visoravni odata počast heroju Nesibu Malkiću

Na platou Nišićke visoravni danas je odata počast, proučena Fatihu i položeno cvijeće na mjestu pogibije komandanta Armije Bosne i Hercegovine Nesiba Malkića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

Nesib Malkić je 25. oktobra 1993.godine u 16 sati i 40 minuta, na rejonu crnoriječke visoravni, u akciji oslobađanja općine Vareš svoj dunjalučki život okončao u skladu kako ga je i živio.

S njim su poginuli i članovi Komande 210. brigade: načelnik Sead Paravlić, Nermin Fočaković, Nevres Šišić i Fikret Andelić.

Tužno i bolno odjekivala je vijest leteći od usta do usta, od srca do srca, od grada do grada, usađujući se u duše onih koji su ih znali. A znali su ih svi na ratištima 2. korpusa, jer su oni stizali svugdje: od Zvornika do Doboja, od Brčkog do Olova, od Gradačca do Zavidovića. Ondje gdje su stizali donosili su sigurnost i vjeru u pobjedu.

Za njih je opstanak države u svakom trenutku bio ispred njihovog života, što su dokazivali svojim herojskim djelima, kao glavnom temelju opstanka Bosne i Hercegovine.

Vječno zahvalne Živinice !

Preuzeto sa GO SDA Živinice