Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK: Dogovor o načinu podrške sportu TK

S ciljem pružanja podrške sportskim organizacijama sa područja Tuzlanskog kantona u posebnim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona danas je  organizovalo sastanak sa predstavnicima sportskih saveza gradova i općina Tuzlanskog kantona, Sportskog saveza Tuzlanskog kantona i Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona.

Održan uz poštivanje preporuka Kantonalne uprave civilne zaštite o pridržavanju propisanih higijensko-epidemioloških mjera, sastanak je bio prilika za sagledavanje trenutnog stanja u oblasti sporta na području Tuzlanskog kantona te iznalaženja najboljeg rješenja za pomoć sportskim organizacijama.

„Preložićemo određene mjere tako da ovogodišnji poziv za dodjelu i subvencioniranje finansijskih sredstava klubovima izmijenimo na takav način da odgovori ovoj trenutnoj situaciji“, kazao je ministar Srđan Mićanović, te dodao da su na današnji sastanak pozvani sportski savezi, jer oni predstavljaju klubove iz svih lokalnih zajednica i namjerodavniji su da kažu šta je to što u ovoj situaciji sportu treba.

„Sport je i prije bio u teškoj situaciji ali zaleđivanjem aktivnosti, neodržavanjem lige, padom privrednih aktivnosti i padom finansijskih sredstava koje su dobijali od sponzora, sport se našao u još težoj situaciji. Vlada TK svjesna je važnosti sporta te je nakon rebalansa budžeta, kazao je ministar Mićanović, jedna od vlada koja je najmanje smanjila pozicije za sport. Ove je godine za subvencioniranje sportskih aktivnosti predviđeno 705 000 KM.“ To su, prema riječima ministra Mićanovića, nedostatna sredstva ali ipak veća nego prethodne godine. 

Nakon što sportski savezi kao stručna tijela predoče probleme sa kojima se susreću u Ministarstvu naglašavaju da će probati ovogodišnja sredstva drugačije rasporediti kako bi ojačali sport u skladu sa njegovom važnošću u društvu, navodi se u saopštenju.