MINISTAR BUKVAREVIĆ ODAO POČAST ŽRTVAMA U BRATUNCU I POTOČARIMA

Bratunac, 7.9.2018.godine: Koordinacija boračkih udruženja FBiH svake godine prvog petka u septembru posjećuje šehidsko mezarje Veljaci u Bratuncu i Memorijalni centar Potočari. Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je, sa oko hiljadu bivših boraca posjetio i položio cvijeće na spomen obilježja, te na taj način odao počast stradalim žrtvama genocida.

– Mi smo danas ovdje da odamo dužnu počast nevino stradalim građanima BiH nad kojima je učinjen genocid samo iz razloga što su bili Bošnjaci i što su se molili Bogu na drugačiji način od onih koji su izvršili agresiju i genocid. Planovi agresora su bili da to učine na cijeloj teritoriji BiH kako bi uništili državu i kompletan bošnjački narod. Međutim, mi smo svjedoci da nisu uspjeli ciljevi agresora. Dakle, zahvaljujući žrtvama naših bosanskih šehida, poginulih boraca i invalida, demobilisanih boraca, BiH je opstala kao država. Naravno, za opstanak države zaslužan je vrhovni komadant rahmetli Alija Izetbegović koji se borio za odbranu države. Mi smo tu da potvrdimo istinu o odbrani BiH i istinu o stradnju nevinih građana BiH na ovom prostoru. Mi ćemo nastaviti s obilježavanjem značajnih datuma i imamo obavezu izgradnje države BiH na njenom euroatlanskom putu – kazao je Bukvarević.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida/paraplegičara FBiH Mujo Aganović kazao je da je razlog dolaska u Bratunac i Potočare da se spriječi zaborav zločina koji se desio tokom rata.

– Nadam se da će nadolazeće generacije znati tretirati skupo plaćenu cijenu slobode BiH. Mi nemamo pravo na šutnju, jer je šutnja ponovni genocid. Srebrenica je simbol stradanja bošnjačkog naroda i ogledalo obraza Međunarodne zajednice i cijelog svijeta, i svih onih koji su mogli pomoći, a nisu htjeli. Na ovakva mjesta moram našu djecu dovoditi i objašnjavati zbog čega se ovo sve desilo. Mislim da ćemo istrajati u istini. I vjerujemo u bolju BiH – rekao je da Aganović.

U Bratuncu na mezarju Veljaci prisutnima se obratio potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić i kazao da je današnja manifestacija posebno važna.

– Mi smo ovdje da svjedočimo naše jedinstvo. Mi smo zahvalni svima koji pomažu izgradnju ovakvih Memorijalnih centara koji trebaju biti mjesto koje će nas podsjetiti na ono sto se desilo. I kultura sjećanja mora biti usađena u svaku našu porodici. Mi ovdje iskazujemo poštovanje i zahvalnost Federalnoj vladi koja je pomogla izgradnju Memorijalnog centra. Naša je obaveza da tragamo za istinom i pravdom i nikada nećemo odustati od pravde – poručio je Salkić.

U Memorijalnom centru Potočari održan je i historijski čas o dešavanjima tokom genocida.

Kabinet ministra