KO SDA TK: Vlada TK svjesno urušava zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona

Vlada Tuzlanskog kantona i njeno Ministarstvo zdravstva TK stvaranjem haotičnog stanja u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, svjesno dovode u pitanje stabilnost i funkcionisanje zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu.

Vodeći se prije svega ličnim interesima, privatna vlada Mirsada Kukića i Jasmina Imamovića, na čelu sa premijerom koji se očigledno vrlo malo pita i uz pomoć ministra zdravstva dr. Bože Jurića nedoraslog funkciji, uspjela je čak i UKC Tuzla ostaviti bez organa upravljanja.

Naime, UKC Tuzla je bez Upravnog odbora, jer je privremenom Upravnom odboru istekao mandat, dok Vlada zaokupljena kadrovskom politikom, koja joj evidentno jedini interes, još uvijek nije imenovala novi.

Izgubljeni ministar zdravstva dr. Jurić i premijer koji čeka upute šefova iz sjene, su skoro mjesec dana Kliniku za plućne bolesti, nakon smrti uvaženog doktora Suvada Dedića u jeku trećeg vala pandemije držali bez v.d. načelnika i tako svjesno kliniku i najveću Covid bolnicu ostavili bez odgovorne osobe. Kakve je posljedice imala takva neodgovornost pokazat će vrijeme.

Privremeni Upravni odbor koji je nelegalno imenovan, a koji više nema ni mandat, potrudio se da na mjesta načelnika klinika kojima je istekao mandat postavi čak tri člana iz tog Upravnog odbora, a na mjesta nekoliko klinika i kadrove koji neispunjavaju uslove koje je propisao Statut ovog klinikčkog centra, koji proživljava najveću upravljačku konfuziju od njegovog osnivanja.

Kantonalni odbor SDA TK poziva aktulnu vlast Tuzlanskog kantona da hitno izađe iz okvira privatnih interesa, počne raditi u zakonskim okvirima, kako se haotično stanje iz UKC Tuzla u uslovima pandemije najvažnije javne institucije u Tuzlanskom kantonu, ne bi proširilo i na druge institucije, a Tuzlanski kanton pretvorio u prostor u kome bezakonje postaje svakodnevnica.