KO SDA TK: Razočarani smo neodgovornim i politički nezrelim postupkom poslanika SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije je razočaran, pa čak i iznenađen, nedogovornim i politički nezrelim  postupkom poslanika Socijaldemokratske partije, Pokreta demokratske akcije, Naše stranke i Stranke za bolju budućnost, koji su spriječili da se na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona razmatraju i usvoje  Budžet Tuzlanskog kantona i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Odbijanjem predloženog dnevnog reda ove stranke su dovele u pitanje isplatu naknada boračkoj populaciji, socijalna davanja veoma ranjivim kategorijama stanovništva, plate prosvjetnih radnika, policije i drugih institucija od vitalnog značaja za funkcionisanje  svakodnevnog života građana. Naročito je opasno ugrožavanje funkcioniranja zdravstvenog sistema u vrijeme kada pandemija dostiže svoj vrhunac.

Razočaravajuća je politička nedosljednost Stranke za bolju budućnost čiji su ministri u aktuelnoj vladi Tuzlanskog kantona u punom kapacitetu učestvovali u kreiranju budžeta o kome  njeni poslanici danas nisu htjeli ni da raspravljaju..

Iznenađuju nervoza i nestrpljenje koje stranke “nove većine pokazuju” u namjeri da što prije  preuzmu vlast, i “prelome preko koljena” pitanje ugroženosti nacionalnog interesa smjenom Skupštinskog rukovodstva. Da se radi o opravdanom pokretanju pitanja ugrožavanja nacionalnog interesa, a ne o jeftinim političkim trikovima očuvanja vlasti pokazuje i današnja rasprava poslanika  Naše stranke koja se bavila pitanjem prepuštanja mandata kandidatu srpske nacionalnosti.

Stranka demokratske akcije smatra da postoje određena pitanja, a koja se odnose prvenstveno na egzistencijalne potreba građana, ali i pitanja nacionalne ravnopravnosti, koja ne bi trebala biti predmetom političkog nadmudrivanja niti ucjenjivanja.

Podsjećamo građane da je Stranka demokratske akcije, upravo vođena interesima građana svojevremeno podržala budžet za 2019. godinu., mada nije bila dio tadašnje većine u Skupštini TK.

Stranka demokratske akcije i aktuelna Vlada iskoristit će sve institucionalne i ustavne demokratske mogućnosti koje su joj na raspolaganju i osigurati normalno odvijanje svih egzistencijalnih procesa na   području Tuzlanskog kantona.

Saopštenje KO SDA TK