KO SDA TK o odluci Kriznog štaba: “EKSPERTI” BEZ KOMPASA!

Član “ekspertne Vlade” Tuzlanskog kantona, ministar zdravstva Božo Jurić jučer je donio naredbu kojom se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu do 20 sati. Kako je navedeno odluka je donesena zbog blagog pogoršanja epidemiološke situacije u našem kantonu, a s ciljem prevencije širenja zaraze. SDA Tuzlanskog kantona razumije brigu za zdravlje građana, ali se pitamo da li su “eksperti” svjesni da ovakvom odlukom ugrožavaju realni sektor (samo oblast ugostiteljstva upošljava 20.000 ljudi) od kojeg i sami žive? Ugostitelji su sektor koji je već pretrpio ogromne štete, od kojih se većina jos nije ni oporavila, a mnogi nažalost nikada niti neće.


Stoga, kako bi bar malo ublažili posljedice svoje ishitrene odluke, predlažemo “Vladi eksperata” da iz budžeta i 19 miliona koje je ostavila Vlada premijera Denijala Tulumovića izdvoji sredstva za nadoknadu štete ugostiteljima.


Da tzv.eksperti ne znaju kuda plove dokazuju i time da kasni isplata dječijeg dodatka zbog čega su za sutra najavljeni protesti majki porodilja.
SDA daje, također, punu podršku majkama, budući da znamo da imaju pare u budžetu i za ovu namjenu. Pitamo se zašto uopće kasni isplata, te da li su eksperti odlučili baš na ovim dvjema kategorijama da dokažu svoju stručnost koju su najavili!?

KO SDA TK