Kandidatkinja SDA za Parlament FBiH: Prof.dr. Sebija Izetbegović se družila sa građanima

Na trgu ispred Gradske tržnice u Sarajevu danas se sa građanima družila generalna direktorica KCUS-a i kandidatkinja SDA za Parlament Federacije BiH prof.dr. Sebija Izetbegović.Njena poruka glasačima je “glas za SDA je glas za očuvanje BiH”.

-Čim sam ja na listi, smatram da je SDA najbolja i da nudimo najbolje programe. Kandidati SDA odlično stoje među glasačima, naš Šefik Džaferović ubjedljivo vodi. Evo, i ovakvim druženjima sa građanima trudimo se da im se približimo, da se bolje upoznamo, i da im što je najvažnije u direktnom razgovoru kažemo šta je to što SDA nudi, i po čemu je SDA najbolja, kazala je prof.dr. Izetbegović.

Brojni građani koji su stali pored promotivnog štanda SDA iznosili su prof.dr. Izetbegović svoje lične probleme sa kojima se susreću u zdravstvu.

-Jedna pacijentica me je evo sad pitala kada će doći na operaciju koljena. Pojasnila sam joj da čekamo kao Klinički centar da se uredi ugovor o ortopedskim pomagalima da bismo mogli onda kupiti proteze. Dakle, mi smo tu da objasnimo građanima koja su to njihova prava i obaveze, koliko im KCUS može pomoći i koje KCUS ima ovlasti kada je riječ o ovakvim slučajevima, pojasnila je prof.dr. Izetbegović.

Nadalje, ona kaže da sva ortopedska pomagala moraju biti riješena uredbom Zavoda za zdravstveno osiguranje, kako bi KCUS mogao krenuti u nabavku tih pomagala. Potcrtala je još jednom da KCUS ne kupuje citostatike, već da ih dobija od Federalnog zavoda za zdravstvo.

-Kantonalno i Federalno ministarstvo bi morali raditi više na obavještavanju građana i bolesnika o njihovim pravima. Važnu ulogu u liječenju ima prevencija, tako da treba pokrenuti preventivne programe da građani ne dolaze u teškim fazama bolesti, već da dolaze na vrijeme, istakla je prof.dr. Izetbegović.