Javni poziv na “ekspertni” način: Vlada TK priredila do sada neviđenu prevaru građana Tuzlanskog kantona

Kada je javnost uvjerena u svu nesposobnost privatne Vlade kojom preko marionete Kadrije Hodžića upravljaju stari politički partneri iz Banovića i Tuzle, mislila da nakon nezakonitih smjena i skadaloznih imenovanja u UKC Tuzla i drugim ustanova i preduzećima, Kadrijini „eksperti“ teško mogu napraviti veću blamažu sebe i institucije koje na žalost predstavljaju, oni ponovo „briljiraju“.

Tako je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, kojim upravlja Zvjezdan Karadžin, „na silu“, što postaje praksa djelovanja ove PDA-SDP-SBB-NS koalicije, zatvorilo Javni poziv za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka na području TK, fizičkim licima samo sedam dana nakon njegovog objavljivanja, iako je javni pozv trebao biti otvoren do 30. juna 2021. godine.

Kadrijini “ekperti” su tako priredili nezapamćenju neregularnost nekog javnog poziva/konkursa i u povlašten položaj stavili one aplikante, vjerovatno osobe bliske najgoroj Vladi TK u njegovoj historiji, koji su očigledno znali da će poziv biti zatvoren kada oni predaju svoje aplikacije. Ostali građani koji su planirali predati aplikaciju u navedenom roku, na ovaj način su perfidno diskvalificirani i prije nego su i pomislili dostaviti svoju dokumentaciju.

Da je nezapamćena prevara građana bila unaprijed planirana, moglo se zaključiti iz teksta javnog poziva u kojem je navedeno da ukoliko broj prijava bude premašivao raspoloživi iznos sredstava, Ministarstvo zadržava pravo da zatvori Javni poziv prije naznačenog roka.

Obzirom da u pravnoj  terminologiji prijevremeno zatvaranje Javnog poziva nije poznato, „eskpertima“ za pravne neregularnosti postavljamo pitanje kako su znali da je priložena dokumentacija aplikanata potpuna i ispravna prije njenog zvaničnog otvaranja, te da su na taj način stečeni uslovi za zatvaranje Javnog poziva.

Kantonalni odbor SDA TK ovim putem poziva nadležne organe da hitno pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti osoba koje su loše izrežirale nezapamćenu prevaru građana, a „eksperte“ i samozvane borce protiv korupcije da pod hitno ponove Javni poziv i svim građanima Tuzlanskog kantona, ne samo svojim prijateljima, aktivistima i partijskim drugovima, daju jednaku mogućnost da aplicijraju za sredstva od 500.000 KM.

Obzirom da je ova Vlada formirala i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, a također i  utvrdila nacrt Strategije za borbu protiv korupcije TK i Akcioni plan za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije, ovo je prilika da se Kadrija Hodžić, koji se nalazi na čelu ili začelju ove Vlade, pokaže na djelu, pospe pepelom ili da ponudi ostavku kako više ne bi srozavao i svoj i ugled Vlade koju predstavlja samo pred TV kamerama.

KO SDA Tuzlanskog kantona