Izetbegović: U prvoj polovini marta ćemo imati definirane koalicije

Na današnjem sastanku delegacija SDA i HDZ-a BiH je, kako je kazao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, napravljen još jedan korak ka formiranju vlasti na svim nivoima.

– Na kantonalnim nivoima je to već krenulo, a mislim da ćemo uskoro imati kompletiran ovaj dio, da tako kažem, bošnjačkog dijela te koalicije. Očekujem da će se to desiti nakon odluka SDP-a od subote. Imamo sad otvoren prostor da sa ostalim strankama napravimo taj dio u narednih desetak dana. Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta imati već definirane koalicije – kazao je Izetbegović.

Razgovarano je na sastanku i o prioritetima na koje se namjeravaju skoncentrirati u naredne četiri godine, a to su, pojasnio je predsjednik SDA, euroatlantski put BiH, razvoj privrede, otvaranje novih radnih mjesta, izgradnja infrastrukture koja će to generirati i zaustavljanje odlaska mladih iz BiH.

– Poseban detalj je bio konstiuiranje novog saziva Doma naroda FBiH. Cijenimo da bi mogli već u prvoj polovini iduće sedmice imati konstituiran Dom naroda, tako da mogli usvojiti budžet i kroz njega konstituirati i Dom naroda na državnom nivou – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o potencijalnim partnerima SDA u okviru probosanskog bloka, Izetbegović je za narednu sedmicu najavio sastanke sa SBB-om, PDA i A-SDA.

– Kanimo ih tako pojedinačno pozvati i razgovarati sa njima. Oni imaju pravo nastupati kao blok i da jedni druge zastupaju, ali mi ih nemamo namjeru pozivati kao blok već sa svakom od tih stranaka pojedinačno – poručio je Izetbegović.

Kada je saradnja sa SBB-om u pitanju, ocijenio je da ona nije bila loša, ali da su postojali problemi sa predsjednikom te stranke Fahrudinom Radončićem. Osvrnuo i se na NATO put BiH, odnosno aktiviranje MAP-a.

– Aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u. U tom smislu su već donesene odluke, strategije i zakon koji te stvari definira. Nadamo se da će SNSD odustati od uslovljavanja, da će zajedno sa nama iznaći način da se nastavimo kretati u tom smjeru. O samom članstvu o NATO-u ćemo jednog dana odlučivati, ali to nije tako blizu. Očekujem jednu zrelost i od trećeg partnera – izjavio je predsjednik SDA.

Razgovarano je i o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH u skladu sa relevantnim presudama domaćih i međunarodnih sudova.

– Prije ili kasnije tu stvar trebamo riješiti. Spremni smo da razgovaramo na liniji indirektnog izbora ili na liniji onoga što je nudila svojevremeno EU preko gospodina Fulea, samo ja nisam optimista da to možemo sada završiti u nekoliko mjeseci ako nismo u proteklih nekoliko godina tu stvar riješili – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je najavio mogućnost održavanja sastanka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Taj bi se sastanak, kako je kazao, trebao održati uskoro, a nakon toga bi uslijedili sastanci delegacija. Jedna od tema razgovora sa SNSD-om bi bio i položaj Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, a u kontekstu ranije najavljene apelacije o nazivu ovog bh. entiteta.

– Nadamo se da će se promijeniti odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, tako da nećemo morati ići u neke dramatične inicijative. Krajnje je vrijeme da se tu nešto uradi. Mi smo napravili listu toga što čini diskriminaciju. Zaista je ona dugačka i bolna. Tu očekujemo od partnera da se nešto uradi. To treba biti dio budućeg dogovora sa SNSD-om – pojasnio je.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je istaknuo da su na sastanku preovladavale tri tačke, a to su saradnja dvije stranke, formiranje vlasti i euroatlantski put BiH.

– Saradnja ove dvije stranke je nužna za bolje odnose u BiH, za napredak i očuvanje BiH i na tim stvarima trebamo zajednoraditi jer bojim se da je napravljena jedna velika šteta u proteklom vremenu – izjavio je Čović.

Čović je naglasio da je stav HDZ-a kako euroatlantski put BiH nema alternativu te da je on “prioritet svih prioriteta”.

– Bez obzira šta ko spekulirao u medijima, to je vrlo jasno i svaki predstavnik HDZ-a i HNS-a to vrlo jasno iskazuju. Trebamo tražiti rješenje sa partnerima kako napraviti iskorak. Mi smo uvjereni da je kandidatski status trebao biti dodijeljen još prošle godine – kazao je Čović.

U tom je kontekstu, kao prepreku da BiH ne dobije kandidatski status, izdvojio neusvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, a poručio je da “nema potrebe za odugovlačenjem procesa formiranja Vijeća ministara BiH”.

– Ne smijemo se više nikad dovesti u poziciju kakvu smo imali prošle godine, da imamo danas dva bošnjačka člana Predsjedništva, to je apsolutno nedopustivo, šta god neko mislio. Mi ćemo učiniti sve da promijenimo ono što je preduvjet i za kandidatski status, a uz to, nije to samo pitanje članova Predsjedništva i Doma naroda, već i Mostara. Svi koji misle da će doći i u Mostaru pričati ponovo o Izbornom zakonu u izbornoj godini, opet ćemo se dovesti u istu situaciju – izjavio je Čović.

Kada je odnos SNSD-a prema putu ka NATO-u u pitanju, Čović je istaknuo da je SNSD nezaobilazan partner te da se o NATO putu treba razgovarati i tražiti rješenje.

– Trebamo razgovarati o svemu. Imamo jasne stavove, ali puno stvari možemo riješiti ako sjednemo i razgovaramo – dodao je.

Osvrnuo se Čović i na proces konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH. On također smatra da će taj proces uskoro biti okončan.

– Čim CIK da konačnu odluku, siguran sam da ćemo do kraja naredne sedmice imati konstituiran Dom naroda, izabrane predstavnike u Dom naroda države i usvojen budžet te zakone koji prate budžet. Smatram da za to imamo dovoljno kvalitetne većine – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Čović smatra da ne postoji prostor za paralele između uslovljavanja formiranja državne vlasti aktiviranjem MAP-a, što je za njega neprihvatljivo, sa uslovljavanjem formiranja entitetske vlasti izmjenama izbornog zakonodavstva, što je uvjet HDZ-a BiH.

– Nemojte miješati jedno sa drugim uopće. Mi nemamo Izborni zakon. To je uvjet za kandidatski status. Nikad više nećemo dozvoliti da brojniji narod bira predstavnike hrvatskog naroda – kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je na današnjem sastanku upoznao delegaciju SDA da je sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem prošle sedmice razgovarao u nekoliko navrata.

(Izvor: Faktor.ba)