Izetbegović: RS se naziva drugom srpskom državom, izgovor za to je ime entiteta

Apelaciju Ustavnom sudu BiH će, kazao je Izetbegović, uputiti zastupnici te stranke u Narodnoj skupštini RS-a, ali ne odmah već nakon perioda u kojem će dati šansu da se ti odnosi prema Bošnjacima i BiH promijene

Stranka demokratske akcije (SDA) je pokrenula inicijativu za podnošenje apelacije na ime entiteta RS, pojasnio je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS-u, da se nad njima vlada u RS-u, da oni nemaju mjesta u institucijama.

– Ono što im pripada po Ustavu i zakonu, to doziraju i određuju, imenuju srpski predstavnici u RS-u. Povratnici se vrijeđaju, nazivaju se okupatorima Drine. Vrijeđaju se vjerski službenici, govori se da arlauču sa džamija. RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu. U svemu tome kao instrument, kao alat i izlika za to, služi naziv RS. U izvornom Dejtonskom sporazumu, koji je na engleskom jeziku, taj naziv ne znači ništa. Tamo ne stoji da je to Republic of Srpska. Na engleskom Republika Srpska ne znači ništa, ali kad se prevede na srpski jezik, onda se to pretvara u alat kojim se radi ovo što se radi – kazao je Izetbegović.

Govoreći o tome zašto je inicijativa pokrenuta sada, Izetbegović je pojasnio da je ona pokrenuta jer je inteziviran napad na BiH, na njen euroatlantski put i integritet.

– Povezuje se rješenje Kosova sa rješenjem statusa RS-a. Napada se na simbole BiH. Ovo što radi gospodin Dodik, on kao da ne želi imenovanje mandatara, on ko da želi da mi imamo jednu permanentnu temperaturu i krizu u BiH. To ime RS služi tome svemu – izjavio je Izetbegović.

Kazao je da entitet RS pripada svim narodima te da je cilj inicijative SDA da se to potcrta.

– Ono što ćemo mi tražiti jeste da se u naziv unesu i Bošnjaci i Hrvati – dodao je.

Izetbegović je kazao su probosanske snage u defanzivi još od pada Aprilskog paketa, a da je Milorad Dodik u ofanzivi i da je to intenzivirao u posljednja tri mjeseca te da, dok god ćute probosanske snage i dok se bore međusobno za vlast i dominaciju, taj se trend neće promijeniti.

– Vrijeme je da se kaže dosta je. RS je baziran na kostima pobijenih ljudi, na etničkom čišćenju koje je kulminiralo genocidom. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir na Balkanu i u BiH, jer je bilo dosta rata i ubijanja, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se ponižavati drugi narodi – pojasnio je predsjednik SDA.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH će, kazao je Izetbegović, vjerovatno uputiti zastupnici te stranke u Narodnoj skupštini RS-a, ali ne odmah već nakon perioda, najvjerovatnije šest mjeseci, u kojem će dati šansu da se ti odnosi prema BiH promijene.

– Ako se njihov odnos promijeni, i mi možemo promijeniti svoju odluku. Na našu namjeru da pristupimo pravdi, da se obratimo Ustavnom sudu, odgovoreno je prijetnjama da će se postupiti neustavno i protivzakonito. Vodi se jedna autocenzura u odnosu na nas, da dobro razmislimo hoćemo li se drznuti da tražimo svoja prava. Zašto se boje? U čemu je problem da pitamo Ustavni sud? Neka nas puste da se obratimo i da vidimo ko je upravu. Prijetnje su da će doći do otcjepljenja RS-a, do nekih referenduma, antidejtonsko protivustavne aktivnosti. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar pročistimo, da stanemo na loptu i kažemo: “Da li vi stvarno mislite da to možete? Da li vi stvarno mislite da možete na taj način da se ponašate u BiH, nakon svega što je urađeno ovdje?” Ima momenata kad treba podvući crvenu liniju i vidjeti šta će zaista uraditi, šta će međunarodna zajednica uraditi, šta će OHR uraditi, šta ćemo mi uraditi – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na Dodikovu izjavu da će tražiti “najslabiju kariku” među Bošnjacima, kako bi sa njima pravio vlast.

– Ja ga pozivam neka nađe tu najslabiju kariku. SDA sigurno radi vlasti i fotelja neće prodati interes BiH, niti će dopustiti zastoj na njenom euroatlantskom putu, niti napade na njen teritorijalni integritet. Neka slobodno traži najslabiju kariku među Bošnjacima – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o reakcijama na inicijativu SDA, kazao je da svako ima pravo na svoj stav.

– Mislim da bi Rusija, ako je prijatelj Srba na Balkanu, trebala da pomogne tim ljudima da naprave jedan normalan entitet, tako da Bošnjaci, Hrvati i svi građani koji tamo žive osjete da je to i njihov entitet. Moje je da branim interese svoje zemlje. Zašto se u OHR-u nisu zabrinuli kad je proslavljen neustavni 9. januar? Zašto Rusija tada nije tražila sastanak PIC-a? Ustavni sud, kako god odluči, mi ćemo to prihvatiti. Sa ostalima se nisam konsultirao, ali je inicijativa krenula. Imaju priliku da odluče šta će, hoće li krenuti, kao kod revizije, napad na Bakira Izetbegovića ili će braniti principe i državu BiH – izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je da su Bošnjaci u institucijama RS-a, poput pravosuđa i policije, potpuno etnički očišćeni. Izbor glavnog državnog tužioca i inicijativa za izmjenu naziva entiteta RS, pojasnio je, nemaju direktnu vezu, ali je zastupljenost Bošnjaka u rukovodstvima državnih pravosudnih institucija utjecao na taj potez.

– Bošnjaka definitivno nema kroz strukturu državnih institucija, onoliko koliko bi ih trebalo biti po Ustavu. Mi smo upozoravali uporno. Potpuno se protivustavna stvar uradila, namjerno i uz spregu onih koji žele da očiste Bošnjake i da onda krenu masovno sa procesima, Dudaković, Dreković i da nijedan korpus ne bude, a da ne nađu jednu granatu koju će izjednačiti sa milion granata ispaljenih na Sarajevo. Sve je to cilj, dio tog paketa – pojasnio je Izetbegović te dodao pojašnjavajući zašto je inicijativa pokrenuta baš sada:

– Smatrali smo da možemo stvari popraviti političkim sredstvima, kroz pregovore. Do toga nije došlo. Stvari pomalo kulminiraju na Balkanu, sve su otvoreniji zahtjevi za razmjene teritorija, sve su jači utjecaji. Sad se direktno zaustavlja NATO put BiH. Vrijeme je da stanemo na loptu i da kažemo gdje smo. Taj RS pripada i Bošnjacima i Hrvatima i to mora biti tako u svakom segmentu.

Sa Miloradom Dodikom je prije mjesec razgovarao na temu odnosa, ali on, kaže Izetbegović, želi da dominira i da diktira, da bude po njegovom. Osvrnuo se, nakon novinarskog upita, o potencijalnim koalicijama na entitetskom i državnom nivou. Negirao je da je SDP odbio tu koaliciju.

– Pročitajte malo između redova. Nije SDP rekao da neće koalirati sa nama već da neće sami sa nama koalirati. Nema lidera sa kojim ja nisam kontaktirao u posljednjih deset dana, osim gospodina Radončića. Velika je mogućnost da “BH blok” koalira sa SDA – izjavio je predsjednik SDA govoreći o potencijalnim koalicionim partnerima.

FAKTOR