Izetbegović o Novaliću, Mehmedagiću, Zvizdiću, rezultatima izbora, Mostaru…

Nakon sjednice Kolegija SDA novinarima se obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović koji je rezimirao današnje teme koje su razmatrali.

Kazao je kako se premijer Fadil Novalić, koji je prisustvovao sjednici, osvrnuo na optužnicu koja je podignuta protiv njega.

– Dao je svoje gledanje, komentarisao najbitnije detalje optužnice. Također, razgovarali smo o rezulatima izbora u općinama, kantonima, gdje imamo pad SDA na ovim izborima. Analize su tek počele i tek smo otvorili priču o tome i radit ćemo po onoj narodnoj “tri puta mjeri a jednom reži”. Imat ćemo još jedan dva kolegija prije sjednice Predsjedništva BiH – rekao je Izetbegović.

Potcrtao je da ne bi dalje komentarisao optužnicu protiv Novalića.

– Ona ulazi u ruke Suda kojem vjerujem više nego Tužilaštvu, i vjerujem da se ovaj postupak neće razvlačiti. Imamo povjerenje u Sud, vidjet ćemo šta će biti – naveo je Izetbegović.

Kada je riječ o novoj optužnici protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića poručio je “da se to ostavi Mehmedagiću neka on komentariše”.

– Previše sam možda davao stavova o tim stvarima kao predsjednik stranke, ne možda previše, ali dovoljno – naglasio je on.

Govoreći o potpredsjedniku SDA Denisu Zvizdiću, Izetbegović je povukao paralelu sa “porodicom u kojoj bude nervoze kada nešto ne ide dobro, pa se smiri ili ne smiri”.

– Ja mislim da će se to u SDA smiriti, da će se te stvari poravnati, dogovoriti. I da ćemo ostati skupa u ovom projektu – naglasio je Izetbegović.

Govoreći o izborima u Mostaru kazao je da očekuje promjene.

– Da dobijemo vlast i gradonačelnika koji će raditi za sve građane, da Mostar bude ono što zaista može da bude, to je grad biser, očekujem bolje međujudske odnose, međunacionalne – odgovorio je Izetbegović na upit šta očekuje od izbora u Mostaru.

Još jednom je potcrtao da je SDA pobijedila na nivou BiH sa preko 270.000 glasova.

– SNSD nas prati sa 220.000 glasova, SDP i HDZ imaju oko 100.000, a svi ostali ispod. SDA je osvojila glasova kao sljedećih pet probosanskih stranaka. Govoriti o porazu SDA je besmislica, ali u Sarajevu imamo zabrinjavajući pad SDA, jačanje opozicije, jačanje novih snaga. Imali smo osam od devet načelnika, ovog puta imamo ozbiljan pad, i u svim kantonalnim centrima to trebamo rješavati- istakao je predsjednik SDA.