Izetbegović nakon sastanka sa SBB-om: Trasirali smo dogovor, to se odnosi na sve nivoe vlasti

Izetbegović je naglasio potrebu definiranja mehanizama kojim bi se spriječilo preglasavanje u Vladi FBiH, a danas je, kako je kazao, razgovarano i o vlasti u Kantonu Sarajevo

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je današnji sastanak sa delegacijom SBB-a ocijenio kao konkretan, sadržajan i obećavajući.

– Ovaj današnji sastanak vjerovatno trasira neke dogovore. Procijenili smo zajedno da smo u prethodnom mandatu stvorili preduvjete da ovaj naredni mandat bude izuzetno uspješan, da se pokrene masovna izgradnja raznovrsne infrastrukture u BiH. SDA je posebno bila zainteresirana za prioritete SBB-a. Predali smo naš program rada i čekamo da SBB da svoj osvrt, tako da se napravi zaista precizan i ozbiljan program rada za naredne četiri godine – kazao je Izetbegović.

Zatim su, dodao je predsjednik SDA, razgovarali i o jednom zajedničkom nastupu kada su politike koje dolaze iz RS-a, odnosno kada je u pitanju položaj Bošnjaka i Hrvata u tom bh. entitetu te euroatlantski put BiH. Izetbegović je naglasio potrebu definiranja mehanizama kojim bi se spriječilo preglasavanje u Vladi FBiH, a danas je, kako je kazao, razgovarano i o vlasti u Kantonu Sarajevo.

– Ako budemo ulazili zajedno u vlast, a šanse su velike, to znači sve, od kantona preko federalne vlasti pa do Vijeća ministara BiH – poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je za četvrtak najavio sastanak sa A-SDA, a u ponedjeljak za PDA. Državna i entitetska vlast bit će, vjeruje Izetbegović, formirana prije 31. marta.

– Mislim da će se u sljedećih desetak dana sve ubrzano razvijati i da ćemo već tokom marta mjeseca ići ka formiranju koalicija i vlada – dodao je.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je istaknuo da je tokom današnjeg sastanka posebna pažnja posvećena poboljšanju postojeće situacije u BiH.

– Mogu reći da, kada se govori o strateškim stvarima, postoji vrlo visoka saglasnost SDA i SBB-a po svim pitanjima o kojima smo danas razgovarali – kazao je Radončić te dodao:

– Mi smo danas kao SBB, a vjerujem i kolege iz SDA, pred jednim velikim ispitom, naročito ako je u pitanju bošnjački nacionalni interes. Ja o tome govorim bez kompleksa. Imate situaciju na državnom nivou da će SNSD i SDS vjerovatno zajedno ući u Vijeće ministara, da to isto rade dva HDZ-a i ja mislim da u pozitivnom smislu takvim trendovima treba parirati na način da se sva odgovornost na državnom nivou ne prebacuje samo na jednu stranku, već da se napravi jedan bošnjački blok koji će raditi u interesu i našeg naroda, ali i BiH u cjelini – izjavio je šef SBB-a.

Radončić je izjavio da ne vidi problem u tome da postojeće kantonalne vlade ostanu kakve jesu. Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, otvorio je mogućnost saradnje sa SDA, dok drugačiji, barem sada, pristup ima prema rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo.

– Moje je stajalište da određeno vrijeme trebamo dati šansu toj Vladi, da vidimo da li je ona zaista u stanju da poluči neki rezultat ili ne i mislim da u ovom trenutku imamo jednu vrlo perspektivnu priču. Neka malo neke raznolikosti na kantonalnim nivoima, ali će one, naravno, ako se budu pravile velike koalicije vremenom dobiti svoju hijerarhiju ili subordinaciju – kazao je Radončić.

Šef SBB-a je, govoreći o inicijativi SDA o promjeni naziva entiteta RS, poručio da ne želi prejudicirati epilog te da ne može to pitanje komentirati. Govoreći o ranijim izjavama o Izetbegoviću i SDA, Radončić je objasnio da zbog vrlo dramatične situacije u BiH i regionu niko nema pravo na vlastitu sujetu.

– Potpuno racionalan državnički pristup i prilagođavanje situaciji koja više nije samo predizborna kampanja u kojoj uobičajeno padaju malo slobodnije ili teže riječi, gdje mi u principu žalimo svi zbog toga, nego se nakon izbora situacija u BiH naglo u negativnom smislu mijenja. Mi moramo toj situaciji da se prilagodimo kao jedinstven blok, a ne da vodimo računa o tome šta je bilo i šta se dešavalo – zaključio je Radončić.

FAKTOR