Izetbegović: Džaferović je novi član Predsjedništva, SDA pobjednik izbora

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović proglasio je pobjedu Šefika Džaferovića u utrci za člana Predsjedništva BiH, kao i Ramiza Salkića koji je, kako je istakao, izabran za potpredsjednika RS-a.

– SDA je najjača stranka u BiH kako i treba biti, rekao je Izetbegović, dodavši da pojedini kandidati koji su vodili “prljavu kampanju” završili, kako kaže, tamo gdje i pripadaju, na “petim, šestim i sedmim” mjestima.

Prisutnima se obratio i Džaferović.

– SDA je ozbiljna stranka koja ne izlazi sa podacima dok ih nismo dva puta prebrojali. Hvala svima koji su glasali za mene, rekao je Džaferović.

Izetbegović je dodao da SDA vodi na svim nivoima vlasti, ali da je veoma mali broj glasova prebrojan.

SDA je iznijela i podatke o osvojenim glasovima za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, tvrdeći da će osvojiti značajan broj mandata iako je mali broj glasova prebrojan, te da očekuju i više mandata nego u prošlom mandatu.

Izetbegović je istakao da su završeni “uzbudljivi” izbori i da je SDA iznijela brilijantnu pobjedu, dodajući da je Džaferović pobijedio u gotovo svim izbornim jedinicama osim u Tuzlanskom kantonu.

Iznio je podatak da je i kandidat ove stranke za potpredsjednika Republike Srpske Ramiz Salkić pobijedio za tu funkciju, te je podvukao da je SDA pokazala da je najjača stranka u BiH “i to tako treba biti, a neki koji su teške riječi izgovarali u predizborno vrijeme sada su završili na petom ili šestom mjestu”.

Džaferović je kratko kazao da je SDA pokazala da je odgovorna stranka te da je ove rezultate više puta provjerila. Zahvalio je građanima koji su na više od 5.700 biračkih mjesta bez ozbiljnijih incidenata pokazali demokratski kapacitet.