GO SDA TUZLA: Implementacijom Platforme “Plan za bolju Tuzlu” unaprijedit ćemo život u gradu u raznim segmentima

Gradski odbor SDA Tuzla održao je konferenciju za medije koja je tematizirala projekte za budućnost; ekologiju, kapitalne investicije od državnog značaja i podršku mladima. O tome su govorili: Srđan Mićanović i Izet Džananović potpredsjednici GO i članovi Izbornog štaba, te Vedran Stuhli, član Izvršnog odbora SDA Tuzla. 

”Planom za bolju Tuzlu” SDA Tuzla želi unaprijediti položaj mladih u gradu. Više od trećine kandidata SDA za Gradsko vijeće su mladi. Iako je davno usvojena Strategija za mlade 2017-2026. godina, Grad Tuzla već duže vrijeme nije javnost upoznala o njenoj primjeni, naveo je potpredsjednik GO SDA Tuzla, Srđan Mićanović. Postavio je i pitanje, kakvu stvarnu poruku time, postojeća Uprava Grada, šalje mladim ljudima?

”Programi podrške za mlade koje provodi trenutna Gradska uprava, neinovativno se ponavljaju svake godine i ne uključuju veći broj mladih ljudi, a što je zabrinjavajuće. SDA namjerava gradskim budžetom povećati sredstva predviđena za podršku realizaciji ideja mladih. Korist od toga bi imali: i mladi i grad’’, naglasio je Srđan Mićanović. Mišljenja je da je, pod hitno, potrebno kreirati primjerenije uslove za realizaciju poslovnih ideja osoba mlađih od 35 godina, kako bi sebi, ali i drugima omogućili zapošljavanje. Naveo je primjer mnogo manjih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, sa znatno nižim budžetima, koje su ponudile određene olakšice mladim ljudima, kako bi pokrenuli biznis. Na taj način obezbjeđuju egzistenciju sebi, ali i drugima. Sve su to opet pretpostavke za zasnivanje porodice i stvaranje zdravih osnova za kvalitetnu natalitetnu politiku, naglasio je Mićanović.

”Većim brojem različitih programa, obuhvatićemo ovu izuzetno važnu populaciju. Mladi su najdragocjeniji resurs svakog društva. Ovdje su, nažalost, društveno nedovoljno aktivni i nedovoljno podržani u ostvarivanju svojih ciljeva. SDA Tuzla želi iskreno da to promijeni u korist mladih Tuzle”, kazao je potpredsjednik SDA Tuzla i član Izbornog štaba, Srđan Mićanović.

Član Izbornog štaba i potpredsjednik SDA Tuzla, Izet Džananović govorio je o značaju izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao osnova za energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine, ali i pretpostavke za širenje sistema centralnog grijanja. ”I danas su aktuelni razlozi koji su, prije 35 godina, vodili donosioce odluke o korištenju toplote proizvedene u termoelektrani za zagrijavanje stambenih i poslovnih objekata u Tuzli; od energetske neovisnosti od uvoza do smanjenja zagađenja zraka. Za 35 godina proizvodnja toplotne energije za sistem daljinskog grijanja je porasla četiri puta. Nastavak širenja Sistema zahtijeva povećanje kapaciteta vrelovoda, ali i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta  toplotne energije u Termoelektrani, odnosno pretvaranje Bloka 6 u toplifikacijski kapacitet”, naveo je Izet Džananović. Mišljenja je da je potrebno provesti i sljedeće mjere: ”JP Centralno grijanje mora tehnički optimizirati magistralni toplovod i primarnu mrežu, sačiniti Plan intenzivnog priključenja na sistem daljinskog grijanja i u relativno kratkom roku priključiti najmanje 6 000 stambenih objekata na  sistem daljinskog  grijanja, poduzeti niz mjera kojima će stimulisati kupce na efikasnije korištenje toplotne energije, uključujući i sufinansiranje i projekte energjjske efikasnosti. I što je veoma značajno ovo preduzeće mora temeljito reducirati svoje troškove. Tačno je da Tuzlaci imaju najbolje i najjeftinije grijanje u regionu, ali istina je i da konzumenti plaćaju cijenu koja je 2, 65 puta veća od cijene po kojoj je Centralnom grijanju isporučuje Termoelektrana Tuzla”, kazao je između ostalog Izet Džananović, član Izbornog štaba i potpredsjednik SDA Tuzla.

Vedran Stuhli, član Izvršnog odbora SDA Tuzla je istakao da jedan od strateških ciljeva Izborne platforme GO SDA Tuzla za lokalne izbore 2020. glasi : „Stvarati uslove za moderan evropski grad i efikasnije rješavati probleme zagađenja okoline“.

”Uzimajući u obzir nepovoljan geografski položaj grada i loše klimatske uslove u zimskom periodu, te relativno veliki broj individualnih ložišta na čvrsto gorivo, a koji direktno utiču na izrazito loš kvalitet zraka u Tuzli, treba istaći i uticaj (ne)planiranja i gradnje objekata. Izgradnja stambenih i poslovnih objekata u gradskom području Tuzle u velikoj mjeri je doprinijela kvalitetu zraka koji nažalost svi udišemo! Gradska vlast ima obavezu da iznađe sistemsko rješenje za problem zagađenosti zraka“,  naglasio je Stuhli.