Genjac za N1 o odluci CIK-a: Stranke da zajedno ulože apelaciju Ustavnom sudu

Genaralni sekretar Stranke demokratske akcije, Halid Genjac, ocijenio je za N1 da bi najbolje rješenje bilo da zastupnici stranaka, poput Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije, zajedno sa zastupnicima Stranke demokratske akcije u Parlamentu Bosne i Hercegovine, podnesu apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Odluke Centralne izborne komisije u vezi sa popunom Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Mislim da bi bilo jako dobro, budući da je veći dio političkih subjekata najavio apelaciju, da se grupa poslanika, ili jedna četvrtina Predstavničkog doma – da zajednički sačine i podnesu jednu apelaciju, da se ne bi desilo da se podnese veći broj istih apelacija, sa istim sadržajem”, pojasnio je Genjac.

Ovlašteni apelanti pred Ustavni sudom su članovi Predsjendištva Bosne i Hercegovine, članovi Kolegija Zastupničkog doma ili grupa od 11 zastupnika državnog Parlamenta. Genjac je napomenuo da će Stranka demokratske akcije sigurno pripremiti apelaciju, smatrajući da je Odlukom Centralne izborne komisije povrijeđen Ustav Federacije. Ovaj akt se poziva na popis iz 1991. godine, dok se Centralne izborna komisija u svojoj Odluci pozvala na Izborni zakon Federacije, u kojem se navodi formulacija “posljednji popis stanovništva”, to jeste onaj iz 2013. godine.

Generalni skeretar Stranke demokratske akcije je ocijenio da je važno što je Centralna izborna komisija donijela odluku, jer se tako otkočio proces formiranja vlasti.

“S druge strane, nije dobro što su se članovi Centralne izborne komisije vođeni političkim motivima, a ne pravnom i ustavnom argumentacijom, većinom glasova izglasali Odluku koja je u suprtonosti sa Ustavom Federacije. Odlukom nije riješila problem, nije ga umanjila, uvećala je problem, ali i otvorila prostor da se pitanje može rješavati”, izjavio je Halid Gnejac za N1.

U Demokratskoj fronti su nam kazali da će o odluci Centralne izborne komisije i eventualnoj zajedničkoj apelaciji razmatrati narednih dana.

Podsjećamo, Centralne izborna komisija je na jučer održanoj sjednici, 19. decembra, donijela odluku da se Federalni Dom naroda popuni prema popisu stanovništva iz 2013. godine.

N1