Džaferović za N1: Uradili smo mi neke značajne stvari kao Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u intervjuu za N1 govorio o formiranju vlasti u BiH, ali i radu institucije čiji je član. Kako je kazao, Predsjedništvo BiH je do sada uradilo neke značajne stvari.

Kakvi su odnosi u Predsjedništvu?

Volio bih da su bolji odnosi, da je manje remetilačke retorike koja očigledno ima u funkcionisanju Predsjedništva. Ja sam sve vrijeme govorio da nama treba konstruktivna atmosfera. Uradili smo mi neke značajne stvari kao Predsjedništvo, vezano za odgovore za dodatna pitanja za EU, roaming pitanja, trgovinska gora. Urađene su neke stvari, to bi bilo drugačije u javnosti da nije bilo ove isprazne retorike koja dolazi prije svega od gospodina Dodika. Da nije bilo tih pokušaja da se destruira dostignuti nivo reformi u BiH, bilo bi to drugačije predstavljeno u javnosti. To je šteta za kompletno Predsjedništvo. Rekao sam da nikada neću dozvoliti destrukciju ove države i njenih institucija“, kazao je Džaferović.

Krivična prijava?

On ima pravo da to uradi, problem je što je gospodin Dodik izjavio to što je izjavio i to nas uvodi u jednu od najvažnijih institucija BiH, a to su OS BiH. Rekao sam da se to neće desiti, da će OS BiH očuvane, ponšati će se kako je propisano i jedino što se može dogoditi jeste da Dodik završi u zatvoru i oni koji bi ga eventualno poslušali, završe u zatvoru. Volio bih da takvih izjava nema i da smo posvećeni radu u Predsjedništvu“, dodao je.

Formiranje vlasti? Ko je kočničar?

Mi kao članovi Predsjedništva i sve institucije ove zemlje moraju poštovati princip vladaviine prava. To znači da možmemo razmišljati o drugačijim stvarima, ali dok se ne dogovorimo kroz institucije države, ono što trenutno imamo važi kao rješenje. Niko od nas nema pravo da kaže da neće poštovati odluku institucije, to bi nas odvelo u anarhiju. Problem je u toj ravni. Mi smo odredili koaliciju i znamo ko će biti partneri u vlasti. Napisana je i izjava koja je dogovorena. Problem je što u tu parlamentarnu većinu ulazi stranka čiji lider i ministri kažu da se neće pridržavati principa vladavine prava. Kažu da neće poštovati Zakon o odbrani, odluku Predsjedništva. To ne može“, smatra Šefik Džaferović i dodaje:

Ja mislim da ja ne kršim zakon ukoliko insistiram da se poštuju svi zakoni u ovoj zemlji. Ne možemo se pred zakonom odnositi selektivno. Ja sam spreman da poštujem sve zakone ove zemlje i sve odluke koje sam donio. Nije problem u meni. Problem je u onima koji kažu da će poštovati ono što im se sviđa, a nepoštovati ono što im se ne sviđa“.

Još je kazao:

BiH je u MAP-u. Mi smo u Talinu 2010. godine dobili uslovni MAP. U decembru 2018. je BiH primljena u MAP. MAP je odobren, ali to nije članstvo u NATO savezu“.

N1