Džaferović u Sandžaku: Učinit ću sve da Bošnjaci i van BiH ostvare prava koja im pripadaju

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, rekao je danas u Novom Pazaru na obilježavanju Dana bošnjačke nacionalane zastave da postoji potreba za povezivanjem Bošnjačkih nacionalnih vijeća i za njihovom intenzivnijom saradnjom sa matičnim institucijama u Bosni I Hercegovini.

“Vi ovdje u Sandžaku izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju, a za ostvarivanje nekih od njih potrebno je uložiti dodatne napore. Uz zaštitu jezika, kulture i identiteta potrebno je ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima, to im je obaveza”, rekao je Džaferović dodajući da će iskoristiti svoju poziciju da pomogne Bošnjacima i van BiH da se izbore za sve što im pripada.

“Gospodin Vučić se interesirao za vlast u BiH, i ja sam objasnio svoje stajalište – da je to pitanje vladavine prava, da pitanje predaje Godišnjeg nacionalnog plana je odluka Predsjedništva BiH iz 2009. godine. Imamo poziv od NATO-a da predamo prvi Godišnji nacionalni plan i kako sad taj proces da vodi vlast ili vlada koja kaže da neće to da radi, neće da poštuje zakone, neće da poštuje strategije”, istakao je Džaferović.

Uz Džaferovića, obilježavanju Dana bošnjačke nacionalne zastave prisustvovali su i predstavnici lokalnih vlasti te Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Zastava je podignuta na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka. Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći blagdan Bošnjaka u Republici Srbiji. Ustanovljen je 11. maja na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka.

Džaferović je izrazio veliko zadovoljstvo što boravi u Novom Pazaru, uputivši čestitke svim Bošnjacima povodom nacionalnog blagdana.

“To je veliki praznik za sve nas Bošnjake bez obzira gdje živjeli, a posebno za vas koji živite u ovom divnom podneblju i ovog autohtonog regiona koji se zove Sandžak”, rekao je Džaferović.

Njemu je predsjednik Vijeća, Esad Džudžo uručio plaketu kao najveće priznanje koje daje BNV.

Džudžo je u svom obraćanju kazao da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju najmanje tri pitanja, neprocesuirani ratni zločini, neusklađenost nacionalnog sastava u javnom sektoru i nezadovoljstvo Vijeća Akcionim planom za manjine, ali je istakao da među Bošnjacima postoji konsenzus oko identitetskih pitanja, kao što su grb, simboli, himna i slično, te da Bošnjaci pokušavaju da nađu konsezus oko ustanovo-pravnog položaja Sandžaka kao regionalne samouprave i pravnog položaja Bošnjaka u Srbiji.KLIX