Džaferović: Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar BiH

Pedsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas za televiziju N1 da Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet uz poruku ”da dobro povedu računa o tome”.

Govoreći o navodima da će tokom pregovorima Srbije i Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, govora biti i o statusu Republike Srpske, naglasio je da se radi o ”smišljenom pokušaju”.

– Radi se o smišljenom pokušaju da se poveže Bosna i Hercegovina i status bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska s budućim pregovorima Srbije i Kosova koji trebaju da se dese 2. septembra. I odmah da kažem da je to uzaludan posao i to se nikada neće dogoditi. RS i Kosovo nemaju ništa zajedničiko, jedno što je zajedničko je to što je Miloševićev režim i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu izvršio masovne zločime. Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet, neka dobro povedu računa o tome. Svako povezivanje BiH sa pregovorima Srbije i Kosova vodi kompletan region u destabilizaciju – rekao je Džaferović.

Dodao je da Srbija treba na djelu dokazati prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini. Istakao je da ne postoji nikakva poveznica između BiH s pregovorima Srbije i Kosova.

– To su odvojene stvari. Oni vole da kažu da su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je učesnica u ratu u BiH, ona je vršila agresiju i zbog toga je potpisnica. Obaveza koja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma za potpisnice Srbiju i Hrvatsku, obaveza je da poštuju suverentitet i terirotirijalni intergiret Bosne i Hercegovine i da ne poduzimaju nijednu radnju koja bi to ugrozila. Nemaju nikakva prava, a pogotovo ona prava koja oni u svakodnevnoj praksi imaju da kažu – poručio je on u razgovoru za N1.

Fena