Džaferović: Ovoj zemlji treba programska, stabilna parlamentarna većina /VIDEO/

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je, govoreći o formiranju vlasti, danas u Sarajevu izjavio novinarima da je ta stranka započela razgovore sa svim političkim strankama.

Po njegovim riječima, ostalo je da se dovrši proces razgovora s još nekim političkim strankama, između ostalog i sa SNSD-om.

– Nakon toga, na bazi dogovora parlamentarne većine, koja treba biti uspostavljena na bazi programa sa jasno, precizno određenim poslovima koji će se raditi u narednom mandatu, treba pristupiti uspostavi vlasti kako na državnom, tako i na entitetskom i kantonim nivoim – kazao je Džaferović.

Podsjetio je da je stav SDA od ranije poznat.

Mi mislimo, dodao je on, da je ovoj zemlji u ovom trenutku treba jedna programska, široka stabilna parlamentarna većina koja je sastavljena od onih političkih stranaka koje imaju kapacitet, imaju zastupnike, da učestvuje u vlasti na svim nivoima u BiH, počev od državnog nivoa, preko entitetskog i kantonalnih nivoa.

– Nažalost, stvari se ne odvijaju tako. Neke političke stranke na nivou nekih kantona pokušavaju da uspostave vlast. Mislim da to nije dobro. Nama trebaju stranke pobjednice, treba nam široka, stabilna parlamentarna većina i treba nam jasan program – naveo je Džaferović.

Dodao je kako očekuje da će to u konačnici tako i da bude.

Istaknuo je da niko od političkih stranaka nije isključen, te da svako onaj ko ima ovaj kapacitet o kojem je govorio, ima pravo da participira u toj parlamentarnoj većini.

– Nije tijesno, ima prostora za sve koji žele da u ovom trenutku daju svoj doprinos da ova zemlja može na najbolji mogući način da odgovori na izazove koje se pred njom nalaze ili će se nalaziti u narednom  periodu – naveo je Džaferović.

Upitan u vezi s mogućnošću podnošenja apelacije Ustavnim sudu nakon odluke Centralne izborne komsije BiH u vezi s popunom Doma naroda Parlamenta FBiH, Džaferović je odgovorio da SDA nije odustala od apelacije, te da je njihov pravni savjet sačinio dokument.

– Ovlašteni  potpisnici, onako kako se mi unutar SDA dogovorimo, će to uputiti prema Ustavnom sudu. Dakle, apelacija, njen draft je već završen – kazao je Džaferović.

(fena)