Džaferović: Dodik je insistirao da se glasa o Kosovu, on će pokrenuti vitalni entitetski interes

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se javnosti nakon održane dvije sjednice, jedne redovne i dvije vanredne, na kojima je raspravljano o nizu pitanja.

Džaferović je kazao da je, kada je u pitanju premještanje Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, ta inicijativa odbijena.

– Gospodin Komšić je predlagao da se ne izjašnjavamo ni o jednom od tih pitanja, Dodik se nije složio sa tim, glasali smo i Komšić i ja smo glasali protvi toga da se Ambasada premjesti u Jerusalem. Odluka nije donesena. Mislim da je to ispravan potez Predsjedništva jer je tu u skladu sa međunarodnim obavezama koje je preuzela BiH – pojasnio je Džaferović.

Džaferović i Komšić su glasali za priznanje Kosova, te će to pitanje biti ponovo na dnevnom redu naredne sjednice. Ukoliko ishod glasanja bude isti, Dodik će, pojašnjava Džaferović, biti u prilici da pokrene vitalni entitetski interes.

– Kada je u pitanju redovna sjednica, znate da smo mi održali raspravu i usvojili određene zaključke o nizu otvorenih pitanja. Odmah da vam kažem da je Predsjendištvo pozdravilo inicijativu, ali što se nas tiče, mi smo zadužili Vijeće ministara da napravi analizu svih sporazuma koje BiH ima, da se napravi precizna analiza šta to znači za BiH, koje su štete, koje koristi. Ta analiza će biti dostavljena Predsjendištvu u roku od 30 dana – izjavio je Džaferović.

Dodik je, dodaje, predlagao da se BiH danas priključi „malom Šengenu“. Usvojena su i dva zaključka koja se odnose na borbe protiv pandemije, a to su inteziviranje aktivnosti Vijeća ministara BiH po pitanju koordinacije svih mjera na svim nivoima u BiH.

– Raspravljali smo i o temi provođenja Nacionalne strategije za sprječavanje trgovine ljudima. Danas smo obaviješteni da nekoliko kantona nije ispunilo svoje obaveze – izjavio je Džaferović.

Ukazano je na neadekvatnu kaznenu politiku i neadekvatan rad istražnih organa po pitanju suzbijanja borbe protiv trgovine ljudima. Razgovarano je i o ilegalnim migracijama, te je prihvaćen izvještaj ministra sigurnosti i upućen zahtjev da se istraje u realizaciji zaključaka koje je Predsjedništvo BiH ranije usvojilo.

– Vidimo tu neko poboljšanje u odnosu na proteklu sedmicu, iako to izdaleka nije ono što mi trebamo imati u BiH – dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kada su u pitanju prioriteti Evropske komisije, od Vijeća ministara je zatraženo da se dosljedno primjenjuju zaključci koje je Predsjedništvo usvojilo u aprilu ove godine. Tačka dnevnog reda koja se odnosila na realizaciji Programa reformi je skinuta sa dnevnog reda jer nije dostavljen izvještaj Vijeća ministara BiH.

– Danas su bile i neke tačke dnevnog reda koje se tiču nabavke vakcina. Danas će telefonom da Predsjedništvo BiH usvoji dva sporazuma koji se tiču ovih IPA fondova – izjavio je Džaferović.

Kada je u pitanju priznanje nezavisnosti Kosova, Džaferović je istaknuo da je Dodik insistirao da se o tome danas izjašnjava.

– U konačnici, bit će još jedna sjednica kada je u pitanju ta odluka. Ukoliko ovakva bude i na narednoj sjednici, Dodik ima pravo zaštite vitalnog entitetskog interesa i svi otprilike znamo kako će se ta stvar završiti – ocijenio je Džaferović.

Današnja sjednica je, dodaje, započeta zahtjevom Milorada Dodika da se minutom šutnje oda počast preminulom osuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku.

– Ja sam rekao da je to provokacija, da se radi o osobi koja je presudom Haškog tribunala osuđena za najteže zločine protiv čovječnosti i da je to nešto što ja odbijam. Ako iko zaslužuje poštovanje, onda su to žrtve, a ne zločinci – izjavio je Džaferović.

O tom se pitanju glasalo, te su Džaferović i Komšić glasali protiv. Podsjetio je Džaferović da se usprotivio održavanju današnjih vanrednih sjednica, koje, kako je kazao, predstavljaju populizam, a ne donošenje korisnih odluka za građane BiH.

– Do kraja ovog mjeseca ja sam najavio novu redovnu sjednicu – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o zahtjevu za minutu šutnje za Krajišnika, Džaferović je izjavio da je to anticivilizacijska stvar i da je protivna Ustavu BiH.

– Žrtve zaslužuju poštovanje. Svi će morati da prihvate odluke i Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala. Tamo je ispisana istina o onome što se dešavalo 90-ih godina – poručio je Džaferović.

Kada je u pitanju Dodikova posjeta Zagrebu, Džaferović je kazao da iz Hrvatske nije stigao poziv da Predsjedništvo BiH posjeti tu zemlju.

– Važna je suština, ali i forma je dio te suštine. Za mene je bila ta poruka koja se tiče samog protokola važnija od samog sadržaja. Mi ne znamo šta je bio sadržaj. Nije se to trebalo nikako dogoditi – ocijenio je Džaferović, naglasivši da je to uvreda za Predsjedništvo BiH i poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Zemlje koje kažu da su prijatelji, dodaje, trebaju poštovati institucije, ali to se, ocjenjuje, nije dogodilo.

Preuzeto sa Faktor.ba