Bukvarević u Srebrenici: Podrška prikupljanju predmeta stradalih Srebreničana na putu spasa

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodičkog rata FBiH Salko Bukvarević danas je boravio u posjeti Potočarima i Srebrenici.

Federalno ministarstvo i ove godine  dalo je podršku obilježavanju  godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula, a novina je i podrška u prikupljanju predmeta sa puta spasa. Tim povodom u Potočarima je Potpisan i Sporazum sa Memorijalnim centrom Srebrenica. Pored drugih aktivnosti, Bukvarević se sastao i sa kandidatom probosanskog bloka za načelnika ove općine – Alijom Tabakovićem.

Danas potpisani Sporazum federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Memorijalnog centra “Potočari” u znaku je njegovanja kulture sjećanja. Podrška Ministarstva odnosi se na prikupljanje predmeta kao što su dijelovi odjeće i obuće onih koji su 1995. stradali na putu proboja do Tuzle. Svi ovi predmeti biće smješteni upravo u Memorijalni centar, a kasnije će mjesto naći u muzeju u Potočarima.

Prilikom posjete Srebrenici, ministar  Bukvarević sastao se i sa kandidatom probosanskog bloka za načelnika  ove opštine –  Alijom Tabakovićem. Ovom prilikom razgovarano je  o borcima- povratnicima i njihovom statusu na tom području. Tabaković je kandidat koji će nastaviti davati podršku ovoj kategoriji, rečeno je ovom prilikom.

Danas je još jednom polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata počast žrtvama genocida u Srebrenici. Poštovanje je odato i posjetom spomen obilježijima u Kamenici i Bijelom Potoku.

(Preuzeto: RTVTK)