ASOCIJACIJA MLADIH SDA BIH: “Tadić ne hapsi Dodika koji čini krivična djela, a Novalića hapsi na osnovu pretpostavki”

Asocijacija mladih SDA BiH u saopćenju za javnost poziva “na jednako postupanje prema svim krivičnim djelima i prema svim osobama, a u skladu sa Ustavom i zakonima”.

– Pravosuđe je temelj zdravog društvenog poretka, mora ostati izvan političkog utjecaja, ali niko nema pravo da šuti kad dođe do zloupotrebe Tužilaštva – navodi se.

Mišljenja su da svi koji su naštetili građanima Bosne i Hercegovine, bez izuzetka, moraju odgovarati za svoje postupke. Međutim, naglašavaju, sudski procesi moraju biti garantom apsolutne vladavine prava i jednakosti svih pred zakonom, a ne regulatorom političkih odnosa.

– Loš imidž pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, na što upućuju i međunarodni faktori, potiče našu zabrinutost. Svjedoci smo, ovih dana, da se bez stvarnih dokaza, na osnovu pretpostavki, hapsi premijer FBiH Fadil Novalić, dok se predsjednik VSTV-a Tegeltija uz video dokaze abolira ili pak Milorad Dodik koji je javno priznao svoje postupke. I pored očitog krivičnog djela negiranja, neprovođenja i nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH Tadić ne hapsi Dodika, a zbog “sumnje” hapsi Novalića.

Na našu daljnju sumnju u montiranost takvih procesa ukazuje to da se, osim premijera Novalića koji je navodno priveden po službenoj dužnosti, ne tereti ministar zdravlja Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević – navodi u saopćenju Asocijacija mladih SDA BiH.

Izvor: Fena