5. avgust: Trideset punih godina od formiranja SDA u Tuzli

U srijedu 5. avgusta navršava se punih 30 godina od formiranja Stranke demokratske akcije u Tuzli.

Jubilej dočekujemo u najvećoj tuzi jer nas je napustio jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik r.Salko Bukvarević, koji je preselio na Ahiret 29. jula ove godine. Njegov nemjerljivi doprinos nikada nećemo zaboraviti i njegovim ćemo stopama nastaviti, nadamo se uspješno, uz Allahovu pomoć.

Neka mu je vječni rahmet.

Ovim putem ćemo se osvrnuti na početke djelovanja SDA u Tuzli, stranke koja je bila vodeća snaga koja je zajedno sa patriotima Bosne i Hercegovine stala u odbranu naše zemlje, a takođe je bila i vodeća snaga u izgradnji ratom porušene zemlje i njenih institucija.

U Tuzli je Stranka osnovana 5. avgusta 1990. godine, kada je izabran i prvi Izvršni odbor SDA Tuzla. Nakon toga, u skladu sa Statutom SDA, formirani su i prvi mjesni ogranci SDA za teritoriju tadašnje Skupštine opštine Tuzla. U prvoj godini rada formirana su 22 ogranka, a već u februaru 1991. godine je formiran i politički podmladak – Muslimanski omladinski savez. Danas GO SDA Tuzla ima mrežu od 36 mjesnih ogranaka koji u kontinuitetu rade. Takođe, u okviru GO SDA Tuzla djeluju Organizacija Žene SDA i Asocijacija mladih.

Rad Stranke su prepoznali istaknuti građani Tuzle, kao i mladi ljudi koji joj kontinuirano pristupaju. Trenutno u bazi članstva je oko 4 000 članova.

Tokom svih ovih godina, na području grada Tuzla SDA se pozicionirala kao politički faktor kojem je na prvom mjestu država Bosna i Hercegovina.

SDA se kroz Klub vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla zalaže za brži i ravnomjerniji razvoj Tuzle, za jednaka prava svih građana, za kvalitetniju izgradnju komunalne infrastukture, za jeftinije i efikasnije funkcioniranje gradske administracije kao servisa građana.

– Upućujem čestitke osnivačima Stranke, članovima Izvršnih odbora u proteklom periodu, dosadašnjim predsjednicima GO SDA Tuzla, predsjednicima mjesnih odbora, članovima i simpatizerima Stranke koji su dali doprinos u njenom radu. Politički program i političke ciljeve SDA prepoznaju i svakodnevno nam se priključuju i novi članovi te koristim ovu priliku da im se zahvalim u ime Gradskog odbora što su nam se pridružili kako bismo svi zajedno radili na jačanju Stranke demokratske akcije i time i jačanju BiH“ – kazao je predsjednik GO SDA Tuzla Salko Zildžić.