U Tuzli i Sarajevu: Klanjanja dženaza dr. Seadu Jamakosmanoviću

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu danas je klanjana dženaza dr. Seadu Jamakosmanoviću, koji je od posljedica koronavirusa preminuo 27. novembra u 71. godini.

Obzirom da se radi saborniku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

– Bio je čovjek koji je bio musliman, ljekar i patriota. Danas ga ispraćamo na bolji svijet i moram kazati da mi nikad nije bilo lakše govoriti o jednom muslimanu i onome što je on bio kao o našem Seadu, jer je Sead bio musliman onako kako to treba biti. U to ime, draga moja braćo, opraštajući se od njega molim Dragog Boga da ga primi u svoj džennet, među svoje dobre robove – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Isti dan dženaza je klanjana i ispred džamije Kralj Abdulah u Tuzli. Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Prof. dr. Sead Jamakosmanović je rođen 27. juna 1949. godine u Sarajevu. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu je diplomirao 1983., a magistrirao 1999. godine. Kao ljekar je radio u Gradačcu od 1983. do 1993. godine, a tada s porodicom seli u Tuzlu gdje preuzima funkciju u tadašnjem Tuzlanskom okrugu. Od 1996. do 1998. godine bio je guverner Tuzlanskog kantona.

Dr. Jamakosmanović je svoj radni dio života proveo kao specijalista pulmologije u Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli gdje je dugi niz godina obnašao i funkciju načelnika. Bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je brojnih priznanja.

Preuzeto sa Tuzlainfo.ba