SDA: Pozdravljamo odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a o otpočinjanju provedbe MAP-a

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku ministara vanjskih poslova NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u.

Donošenje ove odluke predstavlja veoma važan korak u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO, što je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje.

Pretpostavke za donošenje današnje odluke stvorene su u ranijim mandatima Predsjedništva BiH, a naročito u mandatu od 2014. do 2018. godine. U tom periodu je intenzivirano knjiženje perspektivne vojne imovine u FBiH, te su usvojeni Pregled odbrane i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

Predsjednik SDA, u svojstvu člana Predsjedništva BiH, kao i svi drugi kadrovi SDA, dali su snažan doprinos u svim procesima koji BiH približavaju članstvu u NATO-u, i nastaviće to da čine.

Zahvaljujemo se ministrima vanjskih poslova članica NATO-a što su prepoznale poduzete aktivnosti i čvrsto opredjeljenje Bosne i Hercegovine da bude dijelom NATO-a.