Premijer Tulumović: TK će provesti odluku Ustavnog suda, pozivamo ZHK da uradi isto

Svakako da nisam bio zadovoljan što pri formiranju Vlade nije bilo predstavnika iz reda hrvatskog naroda. Međutim, pravni subjekti obavijestili su me da to i nije bilo obavezujuće jer su u ostalim vladinim strukturama Hrvati proporcionalno zastupljeni.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba premijer Tuzlanskog kantona (TK) Denijal Tulumović.

Razgovarao: Delvin Kovač

Koliko je pandemija koronavirusa onemogućila Vladu TK da ostvari zacrtane ciljeve i planove u 2019. godini?

TULUMOVIĆ: Pa, jako mnogo. Naime, mi smo u ovu godinu ušli s jednom pozitivnom stavkom u budžetu. Prvi put smo ga rebalansirali i napravili odgode svih dugova po pitanju “plave bolnice”, tako da smo željeli da uđemo u jedan širok zamah. Međutim, ova pandemija usporila je sve te procese i morali smo sve ono što smo planirali praktično zaustaviti i napraviti rebalans. Jer, u prvi mah smo imali skoro 40 posto lošije punjenje budžeta u odnosu na 2019., a projekcije u 2020. godini su bile čak i malo bolje. Sa svih onih stavki, sa ministarstava, pa i iz budžetske rezerve sve smo preformulisali i napravili rebalans i među prvima u državi izašli sa koronazakonom, kako bismo pokušali da sitne obrtnike i pravna lica potpomognemo kako ne bi osjetili negativni trend. A onda smo iz tih preusmjerenih sredstava odvojili oko četiri miliona za srednja i velika preduzeća koje bismo pomogli na način da ih beskamatno kreditiramo. Ušli smo već prethodno u aranžman sa BBI Bankom za 25 miliona, i ta sredstva već su u realizaciji, i tim poduzetnicima su pomogla. I još tri miliona KM smo odvojili za eventualne druge banke koje budu željele ući u jedan ovakav aranžman gdje bismo pomogli srednjim i velikim preduzećima koja su u prethodnom periodu ostvarila veće gubitke od planiranih.

Zbog posljedica pandemije pad ekonomije bit će znatno osjetan i u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH. Samo ove godine, prema projekcijama ekonomskih stručnjaka, očekuje se da će prihodi u budžetu TK biti manji za oko 80 miliona KM. Postoji li imalo optimizma?

TULUMOVIĆ: I u težim situacijama uvijek treba razmišljati samo pozitivno. Prema ovome što vidim u posljednje vrijeme, svakako da postoji izraženi optimizam. A mislim da će nam dosta pomoći i ova sredstva iz kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja još uvijek nisu doznačena za naše ministarstvo. Ali i o tome razmišljamo. Nastojat ćemo da pomognemo sve one najugroženije kategorije, ali i veće subjekte kojima bude trebala pomoć.

Ustavni sud FBiH donio je mišljenje da je Vlada TK neustavna jer u svom sastavu nema nijednog Hrvata. Kako će se to odraziti na njen budući rad?

TULUMOVIĆ: Mi smo dobili samo jedno mišljenje Ustavnog suda. Ja sam ga dobio praktično tek u petak, prije četiri dana, poslije medija. Formirali smo jednu pravnu grupu. U svakom slučaju, ja nisam bio zadovoljan što prilikom formiranja Vlade nije bilo predstavnika iz reda hrvatskog naroda. Međutim, meni su pravni subjekti s kojima sam razgovarao rekli da to nije bilo obavezujuće zato što su u ostalim vladinim strukturama proporcionalno zastupljeni ljudi iz reda hrvatskog naroda. Mada nikad kao čovjek nisam tako gledao. Ali, svakako da su sve odluke Ustavnog suda, bez obzira je li to mišljenje, je li to jedna pravna poluga da se nešto mora sprovesti, za Vladu TK obavezujuće. Tako da smo mi već i u slučaju visokoškolskih ustanova, odnosno Univerziteta u Tuzli brzo, promptno kao Vlada reagovali i sve one odluke koje su bile neustavne izmijenili i uputili ih prema Skupštini, a ona ih usvojila.

I u ovom slučaju mi ćemo se u razumnom roku – tako nam je i naglašeno – prilagoditi i svakako ući u rekonstrukciju Vlade u onim okvirima da budu ispoštovane sve ustavne kategorije. Ovom prilikom moram da pozovem doista sve ljude u ovoj državi BiH da na svim nivoima prate i da bar budu ukorak sa TK, a naročito Zapadnohercegovački kanton (ZHK) koji nažalost od 1998. godine neke odluke Ustavnog suda nije proveo.

Iz HDZ-a BiH najavili su da će razmotriti svaki vid daljnjih procesnih radnji prema svakom pojedincu koji je učestvovao u protuustavnom i protuzakonitom radu Vlade TK. S druge strane, upravo iz tog istog HDZ-a već godinu i po dana koče formiranje federalne izvršne vlasti. Kako gledate na to?

TULUMOVIĆ: Objektivno, mi na nivou kantona nismo u koaliciji sa HDZ-om zato što niko iz reda te stranke nije prošao na izborima. Ali, u Skupštini TK ispred reda SDP-a BiH i DF-a postoji po jedan predstavnik. Oni na konstituirajućoj sjednici Vlade nisu zatražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Svakako da je očito da ovo što HDZ u ovome trenutku čini je jedna blokada funkcionisanja na federalnom nivou. Ja se nadam da će se u ovom narednom periodu izaći iz tih problema. Uostalom, već i neke odluke po pitanju preraspodjele sredstava od MMF-a daju nekakve pozitivne odjeke. Ali svakako da ćemo sačekati i vidjeti kako će se predstavnici iz reda HDZ-a ponašati, pa ćemo shodno tome i poduzimati adekvatne mjere.


(Preuzeto: Vijesti.ba)