Obilježena godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Povodom obilježavanja 15. godišnice smrti prvog predsjednik RBiH Alije Izetbegovića upriličeno je polaganje cvijeća na njegovom mezaru na Šehiskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Cvijeće su prvi položili članovi porodice, kćerke Lejla Akšamija i Sabina Berberović, dok je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića cvijeće položio njegov savjetnik Selmo Cikotić.

U toku polaganja cvijeća moglo se čuti podsjećanje kako su bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, kao i američki diplomata i tvorac Dejtonskog sporazuma Richard Holbrooke svojevremeno izjavljivali: “Da nije bilo Alije Izetbegovića ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”.

Također, spomenute su i riječi Alije Izetbegovića koji je u više navrata rekao kako se za BiH bori na hiljade ljudi.

-Oni bi se borili i da nije bilo mene. I oni će nastaviti boriti se za BiH i nastavit će raditi i kad mene ne bude – kazao je jednom prilikom Izetbegović.

U ime Vijeća ministara BiH cvijeće je položio predsjedavajući Denis Zvizdić. Delegaciju centrale SDA činili su Adil Osmanović, Safet Softić i Asim Sarajlić, cvijeće je položila i delegacija Parlamenta FBiH predvođena predsjedavajućim Zastupničkog doma FBiH Edinom Mušićem.

U ime Vlade FBiH cvijeće su položili ministri Salko Bukvarević, Aljoša Čampara, Edin Ramić i Šemsudin Dedić. Cvijeće je položila i delegacija Drugog rendžerskog puka OSBiH, kao i ambasadori Turske, Katara, Irana, Palestine i Pakistana.

Također, počast prvom predsjedniku RBiH uz polaganje cvijeća odale su i delegacije kantonalnih i općinskih vlasti, obrazovnih institucija, kulturnih, boračkih i drugih nevladinih organizacija, iz BiH ali i drugih država poput Srbije i Turske.

Prisutnima se obratio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić podsjetivši ukratko na poimanje Alije Izetbegovića kakva bi BiH trebala biti država. Istaknuo je kako je rahmetli Alija Izetbegović težnjama za uspostavu jednostranačkih i jednonacionalnih država uvijek suprotstavljao ideju slobode, tolerancije i demokratije.

– Alija Izetbegović je svoj životni put prošao časno i uzdignute glave – kazao je Zvizdić.

Podsjetio je kako je između neizvjesne sigurnosti i podaništva Alija Izetbegović izabrao ovo prvo, čemu su se suprotstavile velikodržavne, hegemonističke politike kreirane u susjednim državama i bazirane na genocidu i pokušaju istrebljenja Bošnjaka sa ovih prostora. Također, napomenuo je kako je Alija Izetbegović uložio ogroman trud i energiju da se izbjegne rat. Međutim, agresija na BiH, zbog politika u susjedstvu, je bila neizbježna. Nakon višegodišnje agresije potpisan je Dejtonski mirovni sporazum koji je zaustavio ubijanje u BiH.

– Alija je povodom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kazao kako se radi o kompromisu. Međutim, taj kompromis je bilo neophodno postići kako bi se zaustavilo ubijanje jer narod u BiH više nije mogao brojati svoje mrtve i ranjene – kazao je Zvizdić, podsjetivši na riječi rahmetli Alije Izetbegovića.

Ideju BiH kao zemlje u kojoj vladaju sloboda, demokratija i pravda Izetbegović je nastavio realizovati i nakon rata. Insistirao je na životu ljudi jednih sa drugima, a ne jednih pored drugih, Također, insistirao je i na jedistvu Bošnjaka oko ideje o slobodnoj i nezavisnoj BiH jer bi razjedinjenost naroda mogla dovesti do njegovog nestanka. Misli, ideje i život Alije Izetbegovića mogu i trebaju biti vodilja i danas, kazao je Zvizdić.

 

(sdatk/sda.ba)