Obilježena 25. godišnjica od ubistva tuzlanske mladosti na Kapiji

Na Aleji mladosti na Slanoj Banji i mjestu stradanja na tuzlanskoj Kapiji polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena je godišnjica od masakra i najtežeg ratnog zločina nad civilima Tuzle. Zbog zabrane okupljanja ove godine nije bilo komemorativnog programa.

Počast ubijenoj mladosti Tuzle danas su odale delegacije Grada Tuzla, Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, delegacija Vlade FBiH, kao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Tom prilikom istakli su da je 25. maj najtužniji dan u historiji Tuzle.

– Prije svega želimo da se poklonimo sjenama ovih anđela koji su 25 maja 1995 godine od jedne zločinačke granate poginuili na Kapiji. Nažalost pravda je spora, ali se nadamo da će biti dostižna. Onaj koji je ovo učinio je još uvijek na slobodi i ono što smatram civilzacijskim činom, šta Srbija treba da uradi, to je da izruči ratnog zločinca Novaka Đukića poravosuđu BiH kako bi služio kaznu, kako bi se makar donekle napravila satisfakcija prema potomcima žrtava, kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Premijer Tuzlanskog kantona podsjetio je da je Vlada 2016. godine 25 maj proglasila danom žalosti na području našeg kantona. Prema FBiH iz TK je još 2015 godine poslata inicijativa da se 25. maj, dan pogibije 71 mlade osobe na Kapiji proglasi danom žalosti na području cijele FBiH.

– Ovom prilikom ispred Vlade TK pozivam institucije na višem nivou, pošto su prethodne vlade 2016 godine proglasile dan žalosti na Tuzlanskom kantonu, da to bude i dan žalosti bar na Federaciji ako ne na državi BiH. S toga pozivam parlamentarce i zastupnike sa TK da tu inicijativu obnove i da se uputi Parlamentu FBiH jedna poruka da 25. maj bude obilježen kao dan žalosti, istakao je premijer TK Denijal Tulumović.

Počast ubijenoj mladosti Tuzle odala je i delegacija Vlade FBiH, koju su činili premijer Fadil Novalić i ministar Salko Bukvarević. Istakli su kako Kapija nije samo tregedija Tuzle, već cijele BiH, te da odgovorni za ovaj zločin moraju odgovarati.

– Mi očekujemo da će ona stara maksima, da je pravda spora ali dostižna, zaista ugledati svijetlo dana i na tome ćemo raditi. Spremni smo pokrenuti sve mehanizme za uspostavljanje istine i kažnjavanje počinilaca, naglasio je federalni premijer Fadil Novalić.

– Imamo duple aršine, imamo potpuno nepoštivanje evropskih konvencija o ljudskim pravima. Drže ratne zločince kod sebe, daju im penzije, podržavaju ih, a s druge strane hapse i našeg Iliju, i našeg Mujanovića, pripadnike OSBIH. Znači, suočeni smo sa velikom količinom nepravde na ovom prostoru. Naša zadaća je da obilježavamo ovo značajne datume, da se borimo da se to obilježi na teritoriji cijele BiH, jer ovo je jedan od najcrnjih dana u agresiji na BiH, kazaom je ministar Salko Bukvarević.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da kao pripadnik Armije RBiH osjeća napravdu što su oni koji su počinili masakr na Kapiji izmakli ruci pravde.

– Da li će Srbija šta urditi po tom pitanju, ne vjerujem. Živimo na prostoru gdje ljudi koji pobiju na desteine djece, u nekim mjestima su heroji, dodao je Komšić.

Prije polaganja cvijeća na Kapiji u zrak je pušten 71 bijeli balon s imenima svih ubijenih. Zbog zabrane okupljanja ove godine nije bilo komemorativnog programa.

(RTVTK)