Izetbegović: Sa SDA problem može imati samo krivosuđe, Tužilaštvo i VSTV su pristrasni

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj sjednici, koja još uvijek nije okončana, ocijenilo da institucije Bosne i Hercegovine imaju dobre rezultate u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenim ekonomskim posljedicama.

Imamo konkretne rezultate kada su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH. Mislim da će biti sasvim zadovoljavajuće. Kao što je zdravstveni sektor se dobro nosio pandemijom, pokazat će se da se i Vlada dobro usmjerila kada su u pitanju mjere – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio kako SDA nije zadovoljna sa reakcijama Vijeća ministara BiH, te je kazao da se tu namjerno prave blokade i izdvojio je u tom kontekstu predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju.

– Pojedini ministri se trude da urade posao. Čitavo Vijeće ministara ništa markantno nije uradilo. Dapače, još uvijek nemamo usvojen ni Budžet za 2020. godinu. Očekujemo da se konačno pokrenu i da poduzmu konkretne mjere koje će se odnositi na pomoć privredi – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o aferi “Respiratori”, kazao je da je ona bacila sve pozitivne aspekte u sjenu, te je pozvao pravosudne institucije da u skladu sa zakonima i bez političkih i medijskih utjecaja što prije provedu istragu kako bi se utvrdila puna istina i sankcioniralo svako kršenje zakona.

– SDA je snažno stala uz premijera Novalića i tu smo čuli kritike da se radi o nedopuštenom utjecaju stranke na pravosuđe. Mi se bavimo politikom i ne samo da imamo pravo, već imamo obavezu da svaki fenomen, pozitivan ili negativan, potcrtamo i reagiramo na njega. SDA nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti u BiH, naročito ne pravosuđu. Sa nama može problem imati samo krivosuđe. Mi mislimo da se ovdje nažalost sasvim jasno ocrtava da su Tužilaštvo i VSTV pristrasni, da su pod političkim utcjecajem, da se ne odnose jednako prema svim narodima, odnosno predstavnicima svih naroda u vlasti, odnosno konkretno da je nezamislivo da urade, recimo, premijeru RS-a ono što su uradili premijeru FBiH – ocijenio je predsjednik SDA.

U tom je kontekstu spomenuo procesuiranje ratnih zločina, koje, kako je kazao, za cilj ima izjednačavanje odgovornosti i stvaranje nove istine o zbivanjima tokom rata.

– Mi pozivamo na temeljnu reformu pravosudnog sistema BiH, koja će zaista učiniti da imamo jedno nepristrasno, profesionalno, kvalitetno, neovisno sudstvo – izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju povlačenje Fahrudina Radončića iz Vijeća ministara BiH, odnosno izlaska SBB-a iz koalicije na državnom nivou, Izetbegović je izjavio da im je žao što se to dogodilo, te da se na taj način slabi pozicija probosanskog političkog bloka na nivou države i da se usložnjavaju politički odnosi na nivou države.

– Nećemo ubjeđivati gospodina Radončića. On je meni u nekoliko navrata govorio da bi on išao, da smatra da je dovoljno uradio na toj poziciji. Izražavamo žaljenje što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na niže nivoe vlasti. Rado bismo ostali u koaliciji sa SBB-om na ostalim nivoima vlasti – izjavio je Izetbegović.

Konstatirao je da se bez potrebe gubilo vrijeme kada je u pitanju raspodjela novca MMF-a i da se na kraju uradilo ono što se trebalo uraditi kako je SDA na početku govorila, te su pozvali Vijeće ministara BiH da se neodložno osiguraju finansijska sredstva za početak provođenja Lokalnih izbora.

– Mi ćemo podržati svako rješenje, makar i parcijalno, kada je u pitanju potpora održavanja Lokalnih izbora. Imali smo ovih dana sastanke u prostorijama EU-a, gospodin Čović i ja, tako da mislim da ima šanse da se dese izbori u Mostaru. Tu je HDZ spreman da napravi neke iskorake prema ranijim zahtjevima lokalne SDA, a mi smo spremni da intezivno krenemo u iznalaženje rješenja, odnosno nuđenja rješanja drugim parlamentarnim strankama, da SDA i HDZ formuliraju neki okvir prijedloga koji se odnosi na Izborni zakon – kazao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je pozdravilo odluku probosanskih stranaka da ponude zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice.

Govoreći o Rezoluciji Narodne skupštine Na medijski upit o novom ministri sigurnosti BiH, Izetbegović je kazao da se danas nije govorilo o imenima, te da će se time baviti naredne sedmice.

– Ja se nadam da će gospodin Radončić ostati na toj poziciji, kako se ne bi slabila pozicija probosanskog bloka – izjavio je Izetbegović.

Do trenutka održavanja konferencije za medije se, kazao je predsjednik SDA, nije razgovaralo o dešavanjima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo. Kazao je da u politici nema nikakve garancije, ali da je Radončić najavio da se njegova odluka neće odraziti na koalicije na nižim nivoima.

– Probosanski blok je dovoljno jak i uvijek će se naći neko da pomogne taj blok, da gurne u stranu neke razmirice i rivalstvo – ocijenio je predsjednik SDA.

Odgovarajući na upit o reakcijama VSTV-a na ocjene SDA o aferi “Respirator”, Izetbegović je izjavio da SDA nije ni na koji način ugrozila poziciju glavne tužiteljice, a naročito ne na način da je ugrožena njena sigurnost.

– Gospodin Tegeltija je svojevremeno, imali smo te snimke, to je nedvosmisleno šta se tu desilo i on je trebao odmah da se povuće sa te pozicije – izjavio je Izetbegović.

(Preuzeto: Faktor.ba)