29. godina Patriotske lige Tuzla

Odlukom o osnivanju Patriotske lige, patriote Tuzle jasno su 1991. godine dale do znanja agresoru, da će se boriti za cjelovitu državu i sve njene narode i građane. Ova vojna formacija Armije RBiH imala je značajne rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine na cijelom njenom teritoriju. Polaganjem cvijeća na Slanoj Banji, saborci su se prisjetili pripadnika Patriotske lige koji su dali živote za odbranu domovine.
“Bitno je napomenuti da da uz Štab PL bila jedna Jedinica za specijalne namjeren, odnosno prva formacija koja se suprotstavljala agresiji na BiH. Ta odbrana imala je i svoje žrtve. Iz redova Patriotske lige Grada Tuzla imamo i narodnog heroja, Mehdina Hodžića i nekoliko pripadnika koji su odlikovani najvišim priznanjem”, kazao je Emir Razić, predsjednik Kluba Patriiotske lige Grada Tuzla .
Patriotska liga Tuzla formirana je prije 29 godina, a kroz ratni period bila je jedna od najorganizovanijih grupa ove vrste u državi. U to vrijeme pružila je prvi talas otpora i zaustavila agresora da uđe u grad, kazao je Suljo Osmanović, sekretar Klub-a Patriptske lige Grada Tuzla.
“Tamo gdje nije bilo tog prvog talasa nije bilo ni otpora. U tome se najviše ogleda značaj PL biti na vrijeme tamo gdje treba”, naf+glasio je Osmanović, sekretar Klub-a Patriptske lige Grada Tuzla.
Tokom 1991. Patriotska liga brojala je 886 boraca, a u ratnim godinama taj broj se konstantno povećavao. Jedan od njenih osnivača bio je i rahmetli Salko Bukvarević, dugogodišnji predsjednik SDA u Tuzli i federalni ministar za pitanja boraca.
“Bio je jedan primjer predanog patriote predanog zadacima zbog kojih je oformljenja Patriotaks liga.Kod svih njegovih saboraca je ostavio jak utisak. Učestvovao je u svim aktivnostima od savjetovanja u Tojšićima gdje su se obučavali pripadnici PL, nakon toga je bio u toj jedinici, samostalnoj četi PL Tuzla, kasnije u “Labudovima”” i dobro je poznat njegov ratni put2, kazao je Dževad Tosunbegović, predsjednik Skupštine PL BIH.
Na njegovom mezaru, u haremu Džindijske džamije saborci su položili scijeće i proučili fatihu. Doprinos u odbrani domovine pripadnika PL Grada Tuzla, kažu nikada neće i ne smiju zaboraviti.

Preuzeto sa RTV TK