19. avgust: Trideset punih godina od formiranja SDA u Kalesiji

U BKC “Alija Izetbegović” u Kalesiji sinoć je održana svečana akademija povodom obilježavanja 30. godina od osnivanja Općinskog odbora SDA Kalesija. Prije početka svečane akademije prisutni su položili cvijeće na spomen obilježje svim šehidima i poginulim borcima Općine Kalesija.

Osnivačka skupština SDA Kalesija održana je 19. avgusta 1990. godine na prepunom gradskom stadionu u Kalesiji, što je ističe predsjednica Općinskog odbora Hasiba Kurtić, bila prekretnica u buđenju nacionalne svijesti kalesijskih Bošnjaka. Danas, 30 godina poslije, članovi SDA Kalesija odlučni su da ovoj stranci daju mjesto koje zaslužuje.

– SDA je ideja koja traje. Uključujemo što više mladih i obrazovanih ljudi. Ideja je da se podmladi Stranka, da se vratimo principima i idealima stranke. Nadam se da ćemo uspjeti vratiti Stranku na njen put onako kako je počela i da ćemo sa podmlađenom strukturom donijeti boljitak našoj Opštini, kazala je predsjednica OO SDA Kalesija Hasiba Kurtić.

Predsjednik KO SDA Fahrudin Skopljak istakao je da ovaj politički subjekt u temeljima naše države, te da je jedina snaga koja može donijeti dobro državi BiH i njenom narodu.

– Za ovih trideset godina je SDA prošla kroz turbulentna vremena, neke stranke to ne prođu ni za stotine godina, od samog uvođenja višestranačja, do referenduma za nezavinost ove države, organizacija odbrane od agresije, tako da uvijek kada je u ovoj državi bilo teško kadrovi SDA su bili na prvim linijama i čovjek sa 30 godina je čovjek u punoj snazi, tako je i SDA u punoj snazi, mi ćemo to pokazati na ovim izborima, kazao je Skopljak.

Predsjednica SDA Kalesije istakla je da ovaj Općinski odbor sa podmlađenim članstvom otvara novu stranicu u svom radu i djelovanju, te da u predstojeći izborni proces ulaze s velikim planovima.

(Preuzeto sa RTV TK)