Zajednički poziv SDA, DF-a i SBB-a bh. dijaspori povodom evropskih izbora

Predsjednici SDA, DF-a i SBB-a Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić potpisali su na današnjem sastanku u Predsjedništvu zajedničku izjavu povodom izbora za Evropski parlament koji se održavaju iduće sedmice, od 23. do 26. maja.
Izjava sadrži poziv bh. građanima u dijaspori da izađu na izbore i podrže progresivne kandidate koji podržavaju ideju proširenja EU, zaštite ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije, a nasuprot politikama koje zastupaju populističke desničarske opcije.
Puni tekst zajedničke izjave Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost glasi:
Izbori za Evropski parlament koji se u svim članicama Evropske unije održavaju, u periodu od 23. do 26.maja, imat će historijski značaj za Evropsku uniju, ali i za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine.
Izlazak Velike Britanije iz EU i jačanje populističkih politika prijeti da dovede do ugrožavanja samog sistema vrijednosti na kojem počivaju moderna Evropa i Evropska unija – ideja slobode i jednakosti ljudi, neovisno o vjerskoj, etničkoj i drugoj pripadnosti.
Moguće jačanje populističkih stranaka na evropskim izborima nosi sa sobom opasnost radikalnih promjena u političkom kursu EU. To bi moglo imati negativne posljedice na evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, ali na talasu islamofobije i druge negativne posljedice po našu zemlju.
Neke od populističkih opcija okupljenih u Pokretu za Evropu nacija i sloboda (MENF) i grupaciji Evropska alijansa naroda i nacija (EAPN/ENF) otvoreno podržavaju retrogradnu, diskriminatornu i secesionističku politiku dijela političkih partija u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je presudno da takve stranke ne dobiju priliku za mijenjanje odnosa EU prema Bosni i Hercegovini.
Bosna i Hercegovina ima prijatelje u aktuelnom, kao ih što je imala i u svim dosadašnjim sazivima Evropskog parlamenta i drugim institucijama EU. Ti brojni prijatelji su podržavali i podržavaju našu zemlju na putu pridruživanja EU i izgradnji modernog i demokratskog bh. društva.
To se posebno odnosi na predstavnike evropskih stranačkih grupacija kao što su: Evropska narodna stranka (EPP), Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D/PES), Alijansa liberala i demokrata za Evropu (ALDE) i Zeleni.
Zbog toga, pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine u dijaspori, koji žive u zemljama Evropske unije i imaju pravo glasa na predstojećim izborima za Evropski parlament, da glasaju za kandidate iz navedene četiri grupacije (Zeleni, EPP, S&D/PES ili ALDE), kao i sve nezavisne kandidate, koji će:
• jačati i braniti identitet moderne Evrope i Evropske unije kao demokratskog, otvorenog i inkluzivnog društva, koje počiva na ideji ravnopravnosti ljudi i garantiranju osnovnih ljudskih prava;
• zagovarati da Evropa pripada svim Evropljanima, neovisno o etničkoj, vjerskoj ili drugoj pripadnosti;
• suprotstavljati se populističkim i islamofobnim pokretima koji zastupaju ideju o Evropi kao ekskluzivnom teritoriju jedne rasne i vjerske grupe, i na tom temelju propagiraju etničku, vjersku, rasnu i druge oblike diskriminacije;
• podržavati politiku proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, što je, uz NATO integracije, najvažniji okvir za jačanje mira, sigurnosti, stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine i regiona;

Bosni i Hercegovini su potrebni prijatelji u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji. Svaki glas podrške progresivnim političkim opcijama, koje podržavaju BiH i njen evropski put, može biti od presudne važnosti u neizvjesnoj izbornoj utrci i odrediti buduće procese koji imaju utjecaj na položaj naše zemlje.
Ovom izjavom potvrđujemo našu opredijeljenost i punu predanost evropskom putu Bosne i Hercegovine, sa krajnjim ciljem ostvarivanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji.
Pozivamo i sve ostale političke organizacije u Bosni i Hercegovini koje se slažu sa navedenim principima da se pridruže ovoj izjavi.