Vlada koja TK vodi u propast: Kadrijini „eksperti“ za više od 120 dana smijenili 800 ljudi

Od imenovanja nove Vlade Tuzlanskog kantona prošlo je nešto više od 120 dana, a već imamo 800 smijenjenih osoba u javnim innstitucijama.

Na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona kazano je da u prosjeku dnevno u ovom kantonu Vlada TK smjenjuje 6,5 ljudi.

“Ovdje prvenstveno govorimo o razrješenjima u osnovnom i srednjem obrazovanju što će po našim procjenama građane Tuzlanskog kantona koštati više od dva miliona konvertibilnih maraka i da će doći sasvim sigurno do masovnih tužbi od strane ljudi koji su razriješeni u mandatima. Tako sad imamo ove probleme unazad desetak dana, vezano za Osnovnu školu Doborovci gdje djeca ne mogu da budu upisana u srednje škole jer aktuelna Vlada nije završila proceduru imenovanja v.d. direktora, kako bi potpisao svjedočanstva”, izjavio je Fahrudin Skopljak predsjednik KO SDA u Tuzlanskom kantonu.

Niz problema je i oko imenovanja na pozicije u UKC Tuzla, gdje imenovani kadrovi zakonski ne mogu ispuniti uslove koji su propisani za datu poziciju. Na mjesto direktora imenovan je ljekar čija doktorska disertacija je došla sa neakreditiranog univerziteta za potrebe pozicije direktora u UKC Tuzla.

“Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta su potvrdili da ustanova sa koje je doktorska disertacija v.d. direktora UKC-a Tuzla, nije upisana u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova, niti u Listu akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH”, izjavio je dr. Šekib Umihanić predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Važno je napomenuti da je raniji saziv Vlade Tuzlanskog kantona na računu ostavio neutrošenih 19 miliona KM.