VELIČANSTVENIM PREDIZBORNIM SKUPOM U DONJIM VUKOVIJAMA POKAZANA SNAGA NARODA I SDA: SAMO POBJEDA SDA OBEZBJEĐUJE NASTAVAK ZAUSTAVLJENOG RAZVOJA KALESIJE I JAČANJE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

Pred oko hiljadu prisutnih mještana i gostiju, na prostoru ispred Doma kulture u Donjim Vukovijama, u srijedu 26. septembra Stranka demokratske akcije OO Kalesija održala je još jedan u nizu svojih predizbornih skupova. Ovaj skup će ostati zapamćen po izuzetno dobroj posjeti i pobjedničkoj atmosferi na samom skupu. U muzičkom dijelu skupa nastupio je Armin Dedić, jedan od zvijezda Granda.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i himne SDA, a potom i fatihe za šehide Kalesije i Bosne i Hercegovine, prisutne je pozdravio potpredsjednik povjereništva SDA Kalesija Fadil Alić, koji je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Vukovijama, čiji su se mještani u najtežim trenucima znali suprostaviti moćnoj JNA i zaustaviti njihove kolone.

Nakon toga predstavljeni su kandidati SDA OO Kalesija na predstojećim izborima: Hasiba Kurtić, Miralem Mešanović, Nermin Kuralić i Rasim Omerović za Skupštinu TK; Enver Jukanović i Fahzeta Valjevac za Parlament Federacije BiH; i Halil Jahić za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Takođe, predstavljeni su i prisutni kandidati SDA iz okolnih općina: Jusuf Hodžić iz Živinica, Midhat Čaušević iz Kladnja, Beriz Sakić iz Tuzle, Medina Hamidović iz Sapne i dr.

U svojim obraćanjima kandidati su posebno naglasili da je SDA pobjednička stranka u Kalesiji još od prvih višestranačkih izbora 1990. godine, da ima evidentne rezultate, sveobuhvatan program i najbolje kandidate. Svi kandidati su posebno naglasili značaj izbora za Predsjedništvo BiH i pozvali sve da daju podršku Šefiku Džaferovićukao najkvalitetnijem kandidatu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Enver Jukanović, kandidat SDA za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, između ostalog podsjetio je da je zaustavljanjem kolone JNA iz Vukovija krenula odbrana Bosne i Hercegovine. Pozvao je svoje sugrađane da ne ponove greške sa prošlih izbora i da na ovim izborima daju glas SDA, jer samo SDA ima sveobuhvatan program za nastavak razvoja Kalesije, zaustavljenog od strane sadašnje općinske i kantonalne vlasti.

Burnim aplauzima je propraćeno obraćanje Bege Gutića, bivšeg premijera Vlade TK i nosioca liste za skupštinu TK. Između ostalog, nabrojao je sve važnije uspjehe vlada TK i FBiH, i naglasio da je sadašnja vlast u TK rezultat jednog privatnog projekta ljudi koji se vode ličnim interesima, koji su izdali SDA i sada idu dalje u izdaju države. Posebno je naglasio da sadašnji poslanici PDA iz Kalesije u svom mandatu nisu ni jednom izašli za govornicu i tražili da se realizuju neki projekti za Kalesiju, već su se ograničili samo na lične interese i zapošljavanje svojih bližnjih.

U završnom dijelu skupa, često prekidan aplauzima, govorio je Dr Edin Ramić, potpredsjednik SDA BiH i povjerenik SDA Kalesija, aktuelni federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica. Na početku je odao priznanje mještanima Vukovija za smještaj i prihvat izbjeglica, i posebno borcima Vukovija za njihov doprinos odbrani od agresije. U svom izlaganju osvrnuo se na sadašnje stanje SDA kao stranke koju su neki kadrovi i poslanici zloupotrebili zbog ličnih interesa, koji su time zloupotrebili povjerenje glasača koji su ih birali, i da su predstojeći izbori prilika koju trebamo iskoristiti za nastavak razvoja i Kalesije i šire zajednice. Pozvao je na podršku Stranci demokratske akcije, koja ima program i kadrove za realizaciju Agende SDA sa svim projektima u njoj, između ostalog to je i 1000 radnih mjesta u Kalesiji. U protivnom, imaćemo stanje stagnacije, kao što je slučaj sa kalesijskom općinskom vlašću, koja se u ove dvije godine uglavnom bavi saopštenjima i fotošutinzima, umjesto da se bavi apliciranjem na projekte i realizacijom projekata koje im je pripremila SDA sa svojim kadrovima.

Posebno je naveo da su neki naši poslanici u skupštini Tuzlanskog kantona, koji su u međuvremenu prešli u PDA, u potpunosti “pojeftinili“ poziciju Kalesije na nivou TK, tako da nije bilo ni kapitalnih ni nekih drugih projekata za Kalesiju. Takođe, pozvao je sve da daju podršku Šefiku Džaferoviću za člana Predsjedništva BiH, naglašavajući da svi koji ne podrže njegov izbor u suštini rade za Fahrudina Radončića.

(Pres služba OO SDA Kalesija)