Umihanić: Tuzlanski kanton može postati idealan prostor za djelovanje kriminalnih grupa

Efikasnost policijskih struktura na području Tuzlanskog kantona, mogla bi biti značajno oslabljena i ugrožena zbog neodgovornog odnosa Vlade Tuzlanskog kantona.

Svjesno izbjegavanje ove Vlade da planira sredstva za opremanje i modernizaciju policijskih jedinica, kadrovsko osposobljavanje može ozbiljno ugroziti funkcionalnost policije, koja se u ovom trenutku suočava sa ozbiljnim problemima. Policija nema osnovne uslove za rad. Policajci borave i rade u neuslovnim prostorijama, uniforme su im stare i istrošene, a vozila dotrajala. Ne vrši se neophodna nabavka specijalne opreme za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa, pogotovo visokosofisticirane IT opreme za borbu protiv cyber kriminala.

U takvim uslovima, područje Tuzlanskog kantona, ukoliko ovakvo stanje potraje, može postati idealan prostor za djelovanje kriminalnih grupa. Mi moramo učiniti sve, kako bismo unaprijedili uslove za rad policije.

Ovim putem želim vas obavijestiti da je u toku javna rasprava o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona. Građani se također, na adekvatan način, mogu uključiti u ovu raspravu. Uputio sam dva amandmana na navedeni Zakon, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Skupštini TK.

Prvi amandman se odnosi na uslove premještanja policijskog službenika unutar policijskog organa, koje je moguće provesti samo uz saglasnost policijskog službenika (ukoliko se to radi više od dva puta u jednoj kalendarskoj godini, i uz obrazloženje naredbe).

Drugi amandman se odnosi na plaćeno odsustvo do sedam radnih dana (raniji tekst pet radnih dana) u jednoj kalendarskoj godini u sljedećim slučajevima:

smrt člana uže porodice: do sedam radnih dana (raniji tekst do tri radna dana);
-smrt srodnika: jedan radni dan
-njegovanje člana uže porodice: do pet radnih dana (raniji tekst do tri radna dana);
-rođenje djeteta: do sedam radnih dana (raniji tekst do tri radna dana);
-sklapanje braka: do pet radnih dana;
-selidba i drugi razlozi: do tri radna dana (raniji tekst do dva radana dana).

Također, predložio sam da se korištenje slobodnih dana odobri i za “dobrovoljno davanja krvi: jedan dan po doniranju, ali ne više od tri dana u toku jedne godine”.

Smatram da je veoma bitno uskladiti članove 74, 75. i 76. ovoga Zakona, jer posebnim stavom treba odrediti i propisati da službenici koji imaju duži staž u predhodnom činu imaju proritet u proceduri činovanja.

Nažalost, Vlada Tuzlanskog kantona nije na visini zadatka, tako da policijske strukture trpe njen neodgovoran odnos. Prijedlozi za poboljšanje statusa policijskih službenika, koje sam delegirao Skupštini putem amandmana, moj su način borbe, koji je usklađen sa mojim mandatom poslanika.

Poštovani građani, dragi prijatelji, pozivam Vas da se javite ukoliko i vi imate prijedloge za amandmane na Zakon o policijskim službenicima.

Zajedno ćemo našu domovinu učiniti jačom!

Mi se nećemo umoriti.

Autor: Prof.dr. Šekib Umihanić