Umihanić: Historijski korak za državu Bosnu i Hercegovinu

Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu nametnuo je u petak 23. jula 2021. godine izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se jasno naglašava krivična odgovornost svih onih koji javno odobre, poreknu, grubo umanje ili pokušaju opravdati zločin genocida i zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, utvrđen na sudovima u Den Hagu ili Bosni i Hercegovini.

Ova vijest obradovala je civilizovani svijet, poštivaoce pravde i prava, pogotovo stoga jer su propisane kazne za takva krivična djela šest mjeseci do pet godina zatvora.

Nažalost, Zakon o sprječavanju negiranja genocida nije donijet u parlamentarnoj proceduri kako se godinama očekivalo jer su najglasniji negatori genocida upravo ljudi koji vrše funkcije u vlasti u bh. entitetu sa privremenom srpskom većinom. Krivični zakon će trebati upotrijebiti prije svega na slučaju negiranja genocida od strane visokih srpskih političara.

Sprečavanje negiranja genocida i širenje govora mržnje jedan je od najvažnijih preduslova za miran i slobodan život bošnjačkih povratnika u ovaj entitet. Mnogi prognanici se nisu vratili na svoja imanja jer su suočeni sa agresivnim negiranjem, prijetnjama, pa čak i napadima ostrašćenih nacionalista i šovinista.

Kao podnositelj skupštinske inicijative za donošenje kantonalnog Zakona o podršci povratnicima u manji bh. entitet, smatram da je intervencija na promjeni Krivičnog zakona jedan od najvažnijih koraka na putu ka pomirenju u Bosni i Hercegovini.

Sudske presude su jasno označile krivce i krivicu vezale isključivo za pojedince. Potpuno je besmisleno da se građani srpske nacionalnosti identifikuju sa ratnim zločincima i da staju u njihovu odbranu.

Pozivam ih da se suzdrže od davanje podrške zločincima. Sve vas koji se radujete zabrani negiranja genocida, pozivam da podnesete prijave protiv negatora genocida. Koliko god se oni pokušavali pokazati hrabrima, kada negatorima genocida na adresu dođe sudski poziv, mnogo toga će se promijeniti prije svega u njihovim glavama i njihovom ponašanju.

Moram naglasiti da je godišnji izvještaj o negiranju genocida koji izdaje Memorijalni centar u Srebrenici važan dokument za pokretanje ovih procesa.

Mi se nećemo umoriti, a oni koji podrivaju i negiraju državu Bosnu i Hercegovinu, oni će se umoriti. Njihova nečasna borba je kratkoga daha.