UKC Tuzla: “Povećana koncentracija kiseonika predstavlja veliku opasnost za pacijente i zaposlenike”

Zastupnik Skupštine Tuzlanskog kantona prof.dr. Šekib Umihanić je u septembru od Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla zatražio odgovor na pitanje koje se odnosi na atestiranje i stepen sigurnosti korištenja aparata za oksigenu terapiju , rezervoara za kiseonik, vodovoda za centralno snadbijevanje kiseonika i kiseoničkih boca, te uređenost prostorija za oksigenoterapije u zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona u skladu sa zakonom i pravilnicima.

Nakon više od mjesec dana iz Univerzitetsko kliničkog centra došao je odgovor u kome se navodi da je stepen sigurnosti opreme i materijala moguće predvidjeti na 15 l/min potrošnje kiseonika, dok za vanrednu i ekstremnu potrošnju od 15-60 l/min nije moguće predvidjeti stepen sigurnosti opreme i materijala.

Upravo ta vanredna i ekstremna potrošnja je svakodnevna u vrijeme pandemije COVID 19.

Dalje se u odgovoru UKC-a Tuzla navodi da su pojavom oboljenja COVID 19 određeni prostori koji nisu bili namijenjeni za liječenje pacijenata sa kiseonikom , pretvoreni u COVID bolnice.

  • Zbog velikog broja oboljelih pacijenata bolesničke sobe su dodatno popunjavane bolesničkim posteljama sa oksigen terapijom uz koje dodatno idu i pojedninačne boce kiseonika. Takvi prostori nemaju adekvatnu ventilaciju, jer nisu namijenjeni za tu svrhu, a jedino moguće ventiliranje je provjetravanje putem otvaranja porozora.
  • Zbog ovakvog stanja povećana je koncentracija kisonika u bolesničkim sobama, što predstavlja veliku opasnost za zaposlenike i pacijente. U sve objekte u kojima se koristi medicinski kiseonik za liječenje proslijeđeno je “Sigurnosno upozorenje”, opasnost od atmosfere obogaćene kiseonikom u zdravstvenim ustanovama.