TK: Učenici će od ove školske godine učiti o agresiji na BiH

Učenici osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona u ovoj školskoj godini imat će prilku po prvi put učiti o dešavanjima u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, odnosno o formiranju Armije RBIH, opsadi Sarajeva, Tuzlanskoj Kapiji, genocidu u Srebrenici. Kako smo saznali u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK izrada dodatka udžbencima koji će sadržavati pomenute nastavne jedinice privodi se kraju.

Referendum za nezavisnost BiH, genocid u Srebrenici, opsada našeg glavnog grada, ratni zločini a među njima i zločin na tuzlanskoj Kapiji samo su neke od 12 nastavnih jedinica koji će učenici devetih razreda od ove školske godine učiti u Tuzlanskom kantonu. Dodatak udžbenicima za deveti razred devetogodišnje osnovne škole bit će uvršten u nastavni plan i program već od ove školske godine.

– Očekujemo da ćemo u narednim danima skoro pa sve da privedemo kraju, rukopisi su već pristigli u Ministarstvo nakon raspisanog poziva. Oformljen je Savjet, još imamo da završimo stručnu komisiju. U suštini mi smo taj proces priveli kraju. Djeca po planu i programu negdje krajem školske godine uče o tome. Tako da, mi ćemo već ove školske godine imati realizovanu ovu inicijativu, kazala nam je ministrica obrazovanja TK Fahreta Brašnjić.

Inicijativu za pokretanje izmjena nastavnog plana i programa još 2017 pokrenuo je kantonalni zastupnik Midhat Čaušević. Inicijativa je pokrenuta s ciljem da ono što je relevantno dokazano, što ima utemeljenje kroz presude mora biti sastavni dio naše udžbeničke politike, odnosno da naši učenici uče istinu o BiH.

– Na naše zadovoljstvo, na zadovoljstvo svih patriota i onih koji državu BiH doživljavaju kao svoju, mi smo u završnoj odnosno posljednjoj fazi gdje smo imenovali Savjet koji ima za cilj da imenuje stručnu komisiju, a koja će opet izabrati tekst 12 nastavnih jedinica koje govore o periodu od 1992 do 1995. godine, istakao je Čaušević.

Sve nastavne jedinice koje će se uvrstiti u nastavni plan i program bit če isključivo bazirane na dokazanim pravnim i historijskim činjenicama, odnosno na istini, ističe Čaušević. Naša djeca će, dodaje, po prvi put učiti o Kapiji, Srebrenici, agresiji na BiH, o ratnim herojima koji su dali živote za odbranu naše domovine.

– Odnosno o svim relevantnim činjenicama koje su prepoznate ne samo u nekim susjednim zemljama, kao što je Hrvatska, nego i u zemljama širom svijeta kao što su Kanada, Velika Britanija, Njemačka. Mi ne tražimo ništa drugo osim da ovaj periodi bude adekvatno tretiran, odnosno da bude zastupljen na način kako zaslužuje. Istina, pravne činjenice i historijski dokazani događaji koji su se kao takvi dogodili, naglasio je Čaušević.

Naši sagovornici ističu da bosanskohercegovačko društvo počinje da uviđa potrebu da naša djeca trebaju da dobiju dodatna znanja o istini o dešavanjima koja su se od 1992. do 1995. godine dogodila u Bosni i Hercegovini.

Preuzeto RRTV TK