Sila zakona i dva amandmana građane Tuzlanskog kantona će koštati dva miliona KM

Ono na što su poslanici SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona, KO SDA Tuzlanskog kantona, mediji i značajan dio ovdašnje javnosti upozoravali, na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona je i potvrđeno.

Kozmetičke izmjene dva Zakona koji regulišu oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, iskorištene su kao sredstvo da vladajuća većina SDP, PDA, NS i SBB izvrši nezakonitu smjenu direktora 121 škole u Tuzlanskom kantonu bez i jedne riječi obrazloženja.

„Ekspertna vlada“ i pojedini poslanici koji su se rušeći prethodnu vlast zaklinjali da sa njima ništa više neće biti isto, to su danas i dokazali uvodeći u zakonsko-pravne okvire metodu sile zakona, koja se po prvi put na ovakav način i kao novina eksperata primjenjuje u Tuzlanskom kantonu.

Usvojenim amandmanima, koji su završni dio plana koalicionih partnera, sa danom stupanja na snagu ova dva zakona direktorima škola koji su imenovani na mandatni period od četiri godine ugovor o radu se silom zakona prekida.

Usvojenim izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem i osnovnom obrazovanju i odgoju, direktno se krše odredbe Zakona o radu FBiH i Zakona o srednjem i osnovnom obrazovanja Tuzlanskog kantona, što smijenjenim direktorima pred nadležnim sudovima daje mogućnost podnošenja tužbi za uskraćena prava.

 Tako će dva amandmana vladajuće većine, samo po tužbama građane Tuzlanskog kantona koštati više od dva miliona KM.

Bitno je istaći da u mandatu prošle Vlade Tuzlanskog kantona nije smijenjen niti jedan direktor u školama Tuzlanskog kantona prije isteka mandata, a da smo sličnu „sječu kadrova“ imali 2015. godine kada su tim procesima u Tuzlanskom kantonu suvereno upravljali današnji predsjednik i kadrovi PDA, koji su na naše zadovoljstvo bivši članovi Stranke demokratske akcije.

Press služba KO SDA TK