prof.dr.Umihanić: “Razobličiti genocidnu ideologiju i goniti zločince do kraja”

Da li možete zamisliti evropsku državu (ili neku regiju) u kojoj je u mirnodopskim uslovima, u jednom danu pobijeno preko hiljadu ljudi, a da za to ne samo da niko nije odgovarao, već nije ni sprovedena bilo kakva istraga?

Jedini razlog za ubistva je bio što su bili Bošnjaci. Radi se o pokolju u Šahovićima i Pavinom Polju, Sandžak, Crna Gora.

Pokolj u Šahovićima (današnje Tomaševo) je bio najveći zločin nad Bošnjacima u mirnodopskim uslovima u Kraljevini SHS. Događaj se zbio između 9 i 10. novembra 1924. godine. Te kobne noći krenulo je oko 2000 krvoločnih zločinaca na bošnjačka sela u Šahovićima i Pavinom Polju, koja su dva dana ranije, bila razoružana od tadašnjih vlasti.

Milovan Đilas, osoba koja je javno i prva progovorila o ovom zločinu, navodi da je pobijeno preko 350 ljudi, izvršena brojna silovanja, kuće su popaljene i opljačkane, dok reis-ul-ulema Džemaludin Čaušević navodi cifru od preko hiljadu djece, žena i ljudi. Poznato je da je reis Čaušević bezuspješno od tadašnjeg kralja SHS tražio pomoć za zaštitu Bošnjaka u navedenim područjima, kao i pokretanje istrage o zločinima.

Međutim, danas se zna da je čitav zločin bio zataškan. Razumije se, bila je najavljena obimna istraga. Sve je ispalo sprdnja s pravdom. Također se bilježe i ljudske reakcije tadašnjih pravoslavnih komšija koji su rizikujući svoje živote pokušavali spasiti Bošnjake Šahovića i Pavinog Polja.

Pokolj u Šahovićima je uzrokovao skoro potpuno iseljavanje tamošnjeg stanovništva, najvećim dijelom u Tursku, mada se dio njih naselio u Pljevlja, Sarajevo i istočnu Bosnu. U tadašnju opštinu Gornji Rahić, srez Brčko, naselilo se 140 porodica sa oko 4000 članova. Danas, potomci prognanih žive i u selu Islamovac u današnjem Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine.

Nekažnjeni zločini su, sedamdeset godina poslije, nastavljeni u Bosni i Hercegovini, u Podrinju, Hercegovini, Bosanskoj Krajini, Posavini….
Danas zvanične vlasti u Srbiji zločince smatraju herojima. Naše iskustvo govori da postoji samo jedan razlog – priprema za nove Šahoviće, Srebrenicu, Zvornik, Foču, Kozarac.

Naša funkcija mora biti jasno definirana – razobličiti genocidnu ideologiju i goniti zločince do kraja.