Počela isplata podrške porodicama koje su dobile treće/četvrto dijete u 2020. godini

Od inicijative do realizacije – ukupno 1 milion KM, 1500 KM za svaku porodicu trećeg/četvrtog… djeteta.
Inicijativa je podržana od strane skupštinske većine u čije ime je i podnesena. – Podnosilac inicijative je Midhat Čaušević, zastupnik u Skupštini Kantona. ( SDA ). Ovo je samo jedan mali doprinos u vidu podrške porodice sa djecom, poručuje Čaušević.

“Danas će i po prvi puta biti realizirana sredstva za jednokratnu novčanu pomoć za roditelje za troje i više zajedničke djece. Radi se o novouspostavljenom pravu, kao obliku podrške Vlade TK pronatalitetnoj politici. Za korisnike ovog prava, sutra će biti isplaćeno ukupno 135.000,00 KM.
Ministar finansija Suad Mustajbašić dao je i nalog da se isplate po svim oblicima socijalne pomoći isplaćuju prioritetno i bez odlaganja, čim budu obrađeni od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak.


„Današnjom isplatom će biti isplaćena sredstva za sve naknade, odnosno prava koja su obrađena od centara za socijalni rad, a u narednom periodu nastojat ćemo da korisnici ovih prava nemaju kašnjenja u primanju sredstava. I na taj način nastojimo pokazati našu socijalnu osjetljivost”, kazao je ministar Mustajbašić.


Iako je Ministarstvo finansija naloge za isplatu pustilo već jutros, korisnici sredstva mogu na svojim računima očekivati tek poslijepodne ili sutra, zavisno od procedura u bankama. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju na našem kantonu, ovim putem želimo apelirati na korisnike da ne stvaraju nepotrebne gužve prilikom uzimanja sredstava sa računa, odnosno da za tu namjenu koriste bankomate, odnosno da plaćanja vrše bezgotovinski (karticama).”