Miralem Puran – Nosilac liste za OV Orašje

U Izbornom programu Radiopostaje Orašje u emisiji “Izbori 2020” gostovao je nositelj liste Stranke demokratske akcije
Miralem Puran ing.med.radiologije.

Ovim putem u cijelosti prenesimo intervju.

Prvo bih da pozdravim sve vaše slušatelje i da se zahvalim što ste nam omogućili da se predstavimo javnosti putem naše radio postaje.

Meni, kao nositelju liste najjače stranke u Bosni i Hercegovini te jedine prave i ozbiljne političke organizacije Bošnjaka u Orašju, je pripala čast i zadovoljstvo da prezentujem izuzetne uspjehe kao i daljnje viđenje razvoja naše općine od strane Stranke demokratske akcije.

Zovem se Miralem Puran, odrastao i radim u Orašju gdje sam i završio srednju školu dok sam diplomu inženjera medicinske radiologije stekao na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Dugogodišnji sam član SDA te član Izvršnog odbora SDA Orašje, organa stranke koji mi je ukazao neizmjernu čast i veliku odgovornost te me predložio za nositelja liste SDA za Općinsko vijeće Orašja.

U ovome uvodnom dijelu bih se osvrnuo samo na neke značajnije projekte koje smo uradili u posljednje vrijeme. Trenutno se radi rekonstrukcija stadiona Nogometnog kluba Hajduk, popularno „Hajdukovo“, što predstavlja najveću investiciju u to kultno mjesto jer sam projekt iznosi 90 000 maraka. Jako značajan projekt, pogotovo za one koji su naša budućnost,za naše najmlađe je projekt pod nazivom „Sigurno do škole“ gdje je u saradnji sa načelnikom izvršena rekonstrukcija i modernizacija 14. ulice. Konstantan rad na infrastrukturi Orašja je naše opredjeljenje za koje se beskompromisno zalažemo te tako mogu reći da u narednom periodu očekujemo i daljnje asfaltiranje ulica,a sa ovoga mjesta mogu dati čvrsto obećanje da ćemo završiti asfaltiranje svih ulica u Orašju. Naglasio bih da uskoro očekujemo i asfaltiranje 21. ulice. Što se tiče ostalih infrastrukturnih projekata moram izraziti žaljenje što je trenutna situacija, uzrokovana korona virusom, odgodila projekte javne rasvjete koji su došli u završnu fazu realizacije. Ali svim našim sugrađankama i sugrađanima dajem svoju riječ da ćemo u dogledno vrijeme konačno riješiti i problem javne rasvjete na području cijelog Orašja.

Posebno sam ponosan što je SDA pokazala da je tu za svoje sugrađane i u najtežim vremenima kao što je prisutna i za vrijeme pandemije izazvane korona virusom. Moram istaknuti da je Stranka demokratske akcije odigrala veliku ulogu u kreiranju mjera pomoći privrednim subjektima te da je se SDA posebno istaknula velikim brojem humanitarnih akcija za naše najugroženije sugrađane.

Zasigurno da je još mnogo posla pred nama da ostvarimo veliki turistički potencijal rijeke Save u vidu nautičkog i sportskog turizma. Jedan od budućih projekata u čiji sam pozitivan ishod uvjeren je mega projekt „Riječne marine“ od kojega očekujemo jako mnogo.

Naš dugoročni cilj je da nastavimo putem prosperiteta i da iz dana u dan tražimo nova rješenja kako bi Orašje bilo pozitivan primjer drugim lokalnim zajednicama i kako bi bili sredina u koju će dolaziti strani investitori. Davat ćemo i dalje punu podršku općinskoj upravi kao i svim nadležnim institucijama da kreiramo povoljan ambijent za ulaganja u našu općinu te kvalitetan ambijent za život u istoj. Uzimajući u obzir sve navedeno nadamo se da ćemo stvoriti ambijent da se mnogi naši iseljenici vrate u svoje mjesto i da donesu ideje, iskustva i nove radne navike od kojih će prosperitet imati cjelokupno društvo. Jer samo kreiranjem bolje i stabilnije kako ekonomske tako i političke situacije možemo zaustavit veliki problem ovog dijela Europe, problem odlaska mladih ljudi.

Sve navedeno mi daje za pravo da kažem da je ovo SDA sa idejom i sa ciljem, da je ovo SDA koja se ne boji obećati jer znamo da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da realiziramo obećano. Naravno morate znati da na tom putu često nismo sami i da uspjeh ovisi o mnogim faktorima. Trenutna situacija sa pandemijom je poremetila mnoge stvari ali jednu nije niti će je ikada bilo šta poremetiti, a to je konstantna želja, rad i zalaganje na ostvarenju projekata za ljepši i bolji životni ambijent svih naših sugrađana.

Uvjeren sam da će građanke i građani našeg Orašja, naše Orašjanke i naši Orašjani prepoznati predanost, trud i rad nove i mlade ekipe SDA jer je naša politika kristalno jasna i bazirana na konstantnom radu i vidljivim rezultatima. Mogu odgovorno tvrditi da je SDA jedina ozbiljna politička organizacija Bošnjaka u Orašju u kojoj vlada demokratska atmosfera što pokazuje i rekordan broj sjednica svih organa stranke u Orašju od njenog osnutka. Također sam uvjeren u političku zrelost naših sugrađana jer je situacija kristalno jasna, sa jedne strane imamo rad, trud, djela i kontinuirane projekte što predstavljamo mi u SDA dok sa druge strane imate usamljene, nezavisne, privatne i porodične kandidate koji se 30 godina bave politikom i svake godine mijenjaju stranku. U takvim, nazovimo to, strankama djeluju isfrustrirani i iskompleksirani pojedinci koji su proizvod vlastite nemoći i nedjelotvornosti, koji vode isključivo konflikt politiku, koji nikada nisu sudjelovali ni u jednoj društvenoj aktivnosti niti su ikada realizirali bilo koji projekt. Njihov najveći uspjeh u političkom i društvenom životu su statusi na Facebooku o labudovima, kafi i lepini tako da stvarno ne možemo dopustiti da nam takvi pričaju o radu i moralu.

Mi se obavezujemo da ćemo realizirati ono što prezentujemo i da ćemo biti partneri budućem načelniku i dati punu podršku svim pozitivnim procesima.

SDA izlazi na ove izbore nikad jača i spremnija. Svoje redove smo očistili od kadrova koji su stranku koristili samo za ostvarivanje ličnih interesa. SDA nema alternativu jer smo mi najdržavotvornija i najsnažnija politička stranka Bošnjaka,a zbog toga smo stalno na udaru onih koji žele da razgrade našu jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Orašjankama i Orašjanima smo ponudili listu za općinsko vijeće za koju mnogi tvrde da je najkvalitetnija od obnove nezavisnosti. SDA Orašje radi projekte koje niko nikada nije radio ni u boljim vremenima, to je istina, to je činjenica.

Uvjeren sam da će birači ukazati povjerenje jedinoj ispravnoj opciji i da ćemo sa još većim brojem vijećnika, nego što imamo sada, povesti Orašje na put razvoja.

Želim da se zahvalim svim našim sugrađankama i sugrađanima na do sada ukazanom povjerenju u svoje ime i u ime Stranke demokratske akcije i obećavam vam da vas SDA nikada neće iznevjeriti.

Za jako Orašje, naprijed do pobjede.

Hvala.