Mahmutbegović i Salkić: Otvoreno pismo OHR-u i ambasadorima zemalja članica PIC-a

Poštovani Visoki predstavniče,

Ovim pismom želimo ukazati na kontinuitet Vašeg neprincipijelnog odnosa prema mandatu u Bosni i Hercegovini, kojeg Vam je povjerila međunarodna zajednica.

Svjedočili smo Vašim oštrim i tvrdim stavovima na samu najavu apelacije SDA kojom bi se tražilo da se, u skladu sa zakonskim procedurama, Ustavni sud BiH izjasni o ustavnosti diskriminatornog imena bh. entiteta Republika Srpska. S tim u vezi, na traženje Rusije, zakazana je i vanredna sjednica ambasadora zemalja članica PIC-a.

U reakcijama i zahtjevima za sazivanje sjednice PIC-a tvrdi se da se samom najavom apelacije, kojom bi se tražilo uklanjanje diskriminacije prema nesrbima u entitetu RS, podriva povjerenje među narodima i stabilnost zemlje. Pitamo Vas, i tražimo da javnosti u BiH objasnite kako zahtjev da se otkloni diskriminacija u društvu može podrivati povjerenje među narodima i ugroziti stabilnost u zemlji? Zar ne bi trebalo biti obrnuto, da otklanjanje svih vrsta diskriminacija doprinosi uspostavljanju povjerenja među narodima i čuvanju stabilnosti u zemlji? Ili nam, u stvari, reakcijama i sazivanjem sjednice PIC-a želite poslati poruku da je diskriminacija u entitetu RS za Vas i ambasadora Rusije prihvatljiva praksa, a da bošnjački politički predstavnici ne smiju niti ukazivati na nju, niti pokretati zakonske akcije da se ona dokine?

Bili bismo jako zadovoljni da ste svaki put kada je zaista podrivano povjerenje među narodima i kada se izjavama i konkretnim potezima otvoreno nasrtalo na Dejtonski mirovni sporazum, dovodila u pitanje Bosna i Hercegovina, bh. entitet nazivao „drugom srpskom državom“ itd., reagirali kao što ste reagirali u slučaju najave apelacije za uklanjanje diskriminacije u entitetu RS.

Ali, niste to radili. Naprotiv, Vašim i reakcijama PIC-a, koje su bile blage, bez konkretnih poteza, a često i potpuno izostajale, samo ste dodatno ohrabrili predvodnike politika koje otvoreno rade na razbijanju Bosne i Hercegovine. Vaše blage reakcije i izostanak konkrenih poteza predvodnici destruktivnih politika su očigledno shvatili kao slabost i uzmicanje, kao poruku da mogu nastaviti s politikom etničkog razbijanja BiH, potpomognutom politikama u regiji. Vjerujemo da će i Vaše posljednje reakcije usmjerene prema političkim snagama koje se suprostavljaju takvim destruktivnim politikama shvatiti na isti način – kao znak da mogu nastaviti dalje. Dali ste im povoda za to. Svojim nedjelovanjem, neodlučnošću i politikom ekvidistance i prema graditeljima i rušiteljima BiH, ostavili se prostor za blokadu procesa njenih euro-atlantskih integracija.

Za nas je jako indikativno da je vanredna sjednica PIC-a zakazana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije, koji se dan prije sjednice sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, a da je sastanak održan sa istaknutim zastavama Ruske Federacije i bh. entiteta RS, bez državne zastave Bosne i Hercegovine. Istog dana, sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH održao je i ambasador Republike Srbije, koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bile su istaknute zastave Republike Srbije i bh. entiteta RS, bez zastave Bosne i Hercegovine. To nije samo simbolička, nego i suštinska antidejtonska poruka.

Gospodine Inzko,

Istog dana kada ste tvrdo reagirali na najavu inicijative SDA, Milorad Dodik je izjavio da je entitet „RS spreman za otcjepljenje“. Nismo vidjeli Vašu reakciju, niti je zakazana vanredna sjednica PIC-a.

Podsjetićemo Vas na još neke situacije kada je Vaša reakcija i reakcija PIC-a morala biti odlučnija. Sa svime što ćemo navesti jako dobro ste upoznati:

1. Tražili smo od Vas pomoć da se riješe slučajevi ubistva 13 i ranjavanja 20 povratnika u entitet RS u proteklim godinama, ali odgovora od Vas nije bilo.
2. Odgovora ni rješenja nije bilo ni kada smo tražili da se riješi pitanje aparthejda u obrazovnom procesu entiteta RS i da se obezbijedi uvažavanje, poštivanje i prihvatanje bosanskog jezika kao nesporne lingvističke i ustavno-pravne činjenice, te da se obezbijedi nastava na bosanskom jeziku.
3. Tražili smo da reagujete da se ne održi referendum o danu entiteta, koji je izazvao odlazak određenog broja povratnika, zbog straha za sigurnost svojih porodica. I u ovom slučaju Vaša ozbiljna reakcija je, nažalost, izostala.
4. Tražili smo da se riješi pitanje diskriminacije pri zapošljavanju i da se poštuju ustavne odredbe, ali i na ovaj zahtjev nije bilo odgovora.
5. Tražili smo da se riješi pitanje primjene neustavnog i nezakonitog Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a, koji praktično sprječava Bošnjake i Hrvate da kroz najvišu sudsku instancu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine zaštite svoje nacionalne i druge interese.
6. Nijemo posmatrate i svakodnevno nazivanje bh. entiteta RS „drugom srpskom državom“, a oni koji zagovaraju separatizam idu samo korak dalje, jer nisu adekvatno sankcionisani.
7. Niste se usprotivili uspostavljanju zajedničkog nastavnog Plana i programa sa Republikom Srbijom, i uvođenjem lekcija u udžbenike u kojima se afirmativno i relativizirajuće govori o osuđenim ratnim zločincima i zločinima. Vi ste sigurno svjesni da se na ovaj način direktno napada država Bosna i Hercegovina, jer su entiteti obavezni sa svoje planove usklađuju sa državnim zakonima i planovima.
8. Nijemo posmatrate ili ste „zabrinuti“ zbog provođenja završne faze genocida, koja podrazumijeva veličanje ratnih zločinaca, negiranje zločina i vrijeđanje žrtava. Dozvolili ste Miloradu Dodiku da na Palama otvori studentski dom sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića i to bez ikakvih sankcija.
9. Dodikove najave o otcjepljenju RS iz BiH, kojima on provocira nove sukobe i golgotu svih ljudi na ovim prostorima također ne sankcionirate.
10. Pored negiranja genocida u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica, entitetska vlast je dodijelila najviša priznanja presuđenim ratnim zločincima, a Vi ste i dalje samo „zabrinuti“.
11. Entitet RS se pokušava nametnuti državi BiH kroz donošenje odluka koje nisu u entitetskoj, nego u državnoj nadležnosti – vojna neutralnost, neprovođenje Zakona o odbrani, zaustavljanje NATO puta BiH; prijeti se predstavnicima RS u državnim institucijama sankcijama ukoliko ne budu provodili odluke entiteta, prijeti se demontažom Oružanih snaga BiH. Bez Vaše reakcije.
12. Entitet RS odbija provesti odluke Ustavnog suda BiH – organizovan je protivustavan referendum i nastavljeno obilježavanje 9. januara kao Dana RS koji je Ustavni sud ukinuo; RS je odbio da provede odluku Ustavnog suda o državnoj imovini. Šutite i na to.
13. U danima kada se cijeli civilizirani svijet prisjeća žrtava holokausta, HNS i Dragan Čović javno objavljuju da ne priznaju presude Međunarodnog suda u Hagu, na identičan način na koji to čine vlasti entiteta RS, ali i vlasti Republike Srbije. U slučaju HNS-a i Čovića nije bilo ni Vaše poslovične zabrinutosti, a pogotovo Vašeg ili bilo čijeg zahtjeva za vanrednu ili hitnu sjednicu PIC-a.
14. Na najavu SDA da će uputiti apelaciju Ustavnom sudu da se naziva Republika Srpska unese i „Bošnjačka i Hrvatska”, što je u skladu sa ranijim odlukama Ustavnog suda BiH, vlasti u RS su zaprijetile protivustavnim i antidejtonskim mjerama – postavljanjem policije na entitetsku granicu, odlukama o osamostaljenju RS od BiH. Bez Vaše reakcije, osim na incijativu SDA.

Poštovani gospodine Inzko, cijenjeni ambasadori,

spisak prethodnih primjera na koje niste nikako ili niste ni približno adekvatno reagirali, mogao bi biti višestruko proširen, ali je i ovo sasvim dovoljno da Vam otvoreno uputimo pitanje:

Da li zaista niste svjesni da svojom pasivnošću i nepoduzimanjem svega na što vas Dejtonski mirovni sporazum obavezuje ohrabrujete destruktivne politike usmjerene protiv BiH, koje žele zaustaviti njen euroatlantski put i ovu zemlju postepeno uvesti u stanje potpune nestabilnosti, sa teškim i nepredvidim posljedicama?

Krajnje je vrijeme da, u skladu sa pripadajućim mandatom, obezbijedite odlučno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u cjelini, a posebno Aneksa 7. i Aneksa 4.

U skladu sa ovlastima koje ste dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom Vaš autoritet je neupitan. Kao što je potpuno jasna i neupitna i Vaša odgovornost.

Uz izraze poštovanja,

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica bh. entiteta FBiH
Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS

Sarajevo, 29. januara 2019. godine