KO SDA TK: Sankcije bi trebale biti kraj SDP-ovog koaliranja sa korumpiranim licima

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a danas je objavilo listu lica koja se nalaze pod sankcijama State Departmenta, a među njima je i kantonalni „vladar iz podzemlja“ Mirsad Kukić, predsjednik Pokreta demokratske akcije.

Sjedinjene Američke Države Mirsada Kukića označile su kao osobu koja je u proteklom periodu koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, učestvovala u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi. Po navodima State Departmenta postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist.

Iz istih razloga Stranka demokratske akcije je izbacila ovog vrlog „borca za lokalna prava“.

Dolaze sankcije Kukiću u trenutku kada mu pred noge padaju Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije, one iste čiji se funkcioneri zaklinju u borbu protiv korupcije i jednakopravnost svih građana. Krenuo je Nikšić u promjene sa Radončićem, predsjednikom Saveza za bolju budućnost, već hapšenog i povezivanog sa licima iz podzemlja i Kukićem za koga State Department tvrdi da je umješan u nezakonite radnje.

Poručuje Nikšić svojim biračima da ideologija nekad respektabilne Socijaldemokratske partije postaje nebiranje načina i sredstava da se do cilja dođe. Ambicije mu jasne, steći milionsku imovinsku korist namještenim tenderima i sumnjivim konkursima kojima svjedočimo skoro godinu dana u Tuzlanskom kantonu.

Upozoravali smo na korupciju i koruptivne interese sadašnje koalicije Kukić – Nikšić – Radončić, ali su skriveni iza spin priča i opterećenošću Strankom demokratske akcije provodili nezakonite radnje koje nisu promakle zvaničnicima State Departmenta.

Danas je potvrđeno iz SAD-a zvanično i da je Kukić u ravni sa Miloradom Dodikom i Milanom Tegeltijom koji ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Kako ćete nakon svega stati pred vaše birače i pričati o borbi za Bosnu i Hercegovinu, kako poslije uvedenih sankcija da prvi čovjek Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić kaže kako vodi antikorupcionu politiku, dok mu otvaraju licitaciju za radna mjesta u javnim institucijama.

Istini za volju, trebalo je dati priloge „za stranku“, a ne „predsjednika“.

Imate li sad obraza kazati kako se dešava historijska revolucija sa uvođenjem Zakona o prijavljivanju imovine funkcionera i njihovih zvaničnika u TK, dok to izglasavate u koaliciji sa Kukom od Banovića?

Ako imate odgovornosti prema biračima poštovane Socijaldemokrate, ove sankcije bi trebale biti kraj vašeg koaliranja sa korumpiranim licima sa one strane zakona. Ali, ako Vam je obraz zakrpljen flekom, zažmirite i bar šutite o vašoj borbi protiv „korupcije“.