Klub poslanika SDA u Skupštini TK: UKC Tuzla ima dovoljno medicinskih stručnjaka da se zbrine određeni broj ranjenika iz Palestine

Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona podnio je poslaničku inicijativu predsjedniku Skupštine Tuzlanskog kantona Slađanu Iliću o pružanju medicinske pomoći ranjenim civilima u Palestini.

Tim povodom javnosti se saopštenjem obratio Klub poslanika SDA u Skupštini TK, koje prenosimo u nastavku:

Protivno svim odlukama međunarodnog Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava u Palestini se ne poštuje, niti se povinuje međunarodnoj rezoluciji još od 1948. godine pa sve do sada.

Prema jučerašnjim padacima iz Gaze u Palestini u udarima izraelske vojske je poginulo najmanje 198 Palestinaca, uključujući 58 djece i 35 žena, a 1.300 ljudi je ranjeno. S obzirom na trenutno stanje u Palestini uz konstataciju da je ovo što se danas dešava s palestinskim narodom teška nepravda koja treba da opterećuje cijelo čovječanstvo, smatram da je potrebno iz humanih razloga pomoći velikom broju ranjenih civila iz Palestine.

Prema nezvaničnoj informaciji u Gazi je smrtno stradao i posljednji neurohirurg. Dakle, zdravstveni sistem u Palestini očigledno ne može pružiti niti osnovni nivo pomoći svim ranjenim i bolesnim civilima.

S obzirom na sve navedeno smatramo da u UKC Tuzla ima dovoljno medicinskih stručnjaka iz raznih oblasti, a također i dovoljno prostora da se zbrine određeni broj ranjenika iz Palestine. Svakako je za ovu humanu misiju potrebno angažovanje države Bosne i Hercegovine koja bi trebala diplomatskim putem da obezbijedi dolazak ranjenika u našu državu, a također i angažman i šire društvene zajednice na lokalnom nivou.