Genjac: Prvo dogovor o NATO putu BiH, pa onda o Vijeću ministara

Od nas niko ne može tražiti da odustanemo od poštivanja odluka i zakona koji govore o putu BiH ka NATO-u kazao je Genjac.

Da bi se razgovaralo o budućem sastavu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potrebno je, prije svega, postići dogovor o poštivanju odluka i zakona u vezi sa evroatlanskim integracijama BiH. Prije svega o putu naše zemlje ka NATO-u, kazao je za Faktor generalni sekretar SDA i zastupnik u Parlamentu BiH Halid Genjac.

– SDA insistira na poštivanju i provođenju odluke Predsjedništva BiH o pristupanju NATO-u, kao i na odredbama Zakona o odbrani koje govore o toj temi. SNSD-u i Miloradu Dodiku treba biti jasno da nikada od toga nećemo odustati. To od nas niko ne može očekivati ili od nas tražiti. Prije nego što budemo govorili o raspodjeli resora u novom sazivu Vijeća ministara potrebno je, između ostalog, i da čujemo kakve stavove o ovom pitanju ima novi predsjedavajući Vijeća ministara i da li njegovo mišljenje odgovara našim stavovima – kazao je Genjac.

Naredni sastanak SDA i SNSD-a, kako je najavljeno, trebalo bi da se održi početkom februara. Genjac je najavio da će, osim o pristupanju BiH NATO-u, razgovarati i o drugim bitnim pitanjima za BiH, kao što su izgradnja infrastrukture, jačanje ekonomije, borba protiv korupcije, jačanje institucija i slično. Smatra i kako rješavanje ovih pitanja ne bi trebalo da predstavlja veliki problem.

Što se tiče eventualnog poziva drugim strankama za učešće na sastanku početkom februara, kaže da će se o tome još razgovarati, ali i da bi prije svih SDA i SNSD trebale postići dogovor o najvažnijem otvorenom pitanju.

– HDZBiH recimo, smatra da bi Vijeće ministara trebalo formirati odmah, bez postavljanja bilo kakvih uvjeta, a da onda nekada kasnije bude formirana i nova vlada FBiH. Mi smatramo da bi trebalo dinamizirati oba ova procesa, te da oni trebaju ići istovremeno. Zato ćemo vidjeti da li će se početkom februara ponovo sastati samo delegacije SDA i SNSD-a, ili će biti pozvane još neke stranke – dodao je Genjac.

Faktor.ba