Džaferović: Zaštitu prava BiH i pitanje Pelješkog mosta rješavati pred Međunarodnim sudom u Hamburgu

Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH pozdravio je inicijativu državnog ministra za civilne poslove Adila Osmanovića kojom se od Pravobranilaštva BiH traži da pokrene pravnu proceduru zaštitite interesa BiH koje joj po Konvenciji UN-a pripadaju kao pomorskoj državi.

-Inicijativa upućena Pravobranilaštvu BiH ispravan je put kojim se kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu treba riješiti otvoreno pitanje između naše zemlje i Hrvatske u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i prava pristupa BiH otvorenom moru. Takav postupak podrazumijeva zaustavljanje izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice sa Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru.

Očekujem od Pravobranilaštva BiH da u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima prihvati inicijativu i pokrene zaštitu interesa države BiH, kao i da ne podliježe nikakvim pritiscima, pogotovo ne pristicima Dragana Čovića i HDZ-a, koji su do sada u ovom slučaju radili u korist Hrvatske, a ne u korist BiH.

Isto očekujem i od svih državnim institucija, koje su obavezne da učine sve u zaštiti interesa BiH.

Vjerujem da će se i u Predsjedništvu BiH u narednom mandatu promijeniti odnos prema državi, te da ja, kao član Predsjedništva BiH, neću biti usamljen u zaštiti državnih inetresa, kao što se to često događalo Bakiru Izetebegoviću.

Ako se to i ne desi, svakako ću svojim iskustvom, znanjem i kompetentnošću znati zaštititi državu i njene interese, kao što su to radili svi dosadašnji članovi Predsjedništva BiH iz SDA, istakao je Džaferović.